Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Petice sportovců Hvězdy nepadají z nebe je ve sněmovně

Praha - Z rukou sedminásobné olympijské vítězky ve sportovní gymnastice Věry Čáslavské, trojnásobného oštěpařského šampiona z OH Jana Železného a za asistence poslance, bývalého hokejisty a vítěze her v Naganu Jiřího Šlégra převzala předsedkyně poslanecké sněmovny České republiky Miroslava Němcová petici na podporu sportu v České republice. Kampaň Hvězdy nepadají z nebe podpořilo více než 60 000 příznivců, kteří žádají větší finanční podporu zejména mládežnického sportu.

Ivo Kaderka
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Akce odstartovala před třemi týdny, za tu dobu dorazilo do sněmovny kolem 30.000 pohlednic a stejný počet zpráv elektronické pošty vyjadřující podporu kampani. "Poslanecká sněmovna byla zahlcena korespondencí. Jde o spontánní vyjádření názoru sportovní veřejnosti," komentoval to na dnešním setkání s novináři jeden z iniciátorů akce Ivo Kaderka, předseda Českého tenisového svazu.

Sportovní svazy sdružené v iniciativě Český sport 2011 chtějí, aby poslanci mysleli na sport při schvalování nového loterijního zákona a zdanění hazardu. Upozorňují na to, že po krachu společnosti Sazka a vinou malé podpory státu je český sport a zejména aktivity mládeže v krizi. Podle státní podpory je ČR v přepočtu na jednoho občana na 25. místě v Evropské unii. "Od ledna budeme hledat cesty, jak vám to nahradit," prohlásila při převzetí petice Němcová.

Iniciativě Český sport 2011 se tak zřejmě nejspíš už nepodaří zvrátit hlasování o zdanění hazardu. "V koalici se na čemsi domluvili a sport zaplakal. Pokud dojde ke schválení loterijního zákona v této podobě, sport přijde o dvě miliardy," upozornil za Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl. Do českého sportu plynulo v roce 2010 zhruba 7,7 miliardy korun. V příští sezoně to bude asi o 2 miliardy méně, pokud do sportu nepůjdou peníze z daní za hazard.

Český sport 2011 sdružuje mimo jiné 68 ze 73 existujících sportovních svazů. Všichni chtějí společnými silami přesvědčit poslance o nutnosti zvýšení financování sportu. "Akci budeme opakovat, pokud nás poslanci nevyslyší. A pak znovu a znovu, dokud je nepřimějeme k jednání," prohlásil Ertl. "Kampaň byla úspěšná a je důležité, že se sportovci dokázali spojit ve chvíli, kdy je potřeba opravdu zabrat," doplnil předseda volejbalového svazu Zdeněk Haník.

Martin Doktor: Chceme, aby peníze z obratu loterijních společností nešly přímo do státního rozpočtu, ale do instituce, která sport zastřešuje, v tomto případě jde o ministerstvo školství. A to by peníze dále přerozdělovalo. Náš návrh rozděluje celý balík peněž na třetiny, jedna by šla obcím, další do sportu a zbytek neziskovým organizacím, do kultury a na charitu.

Oštěpař Železný se bojí zejména o mládežnický sport. "Pokud loterijní zákon projde v nepřijatelné podobě, největší dopad bude na mládež. Jsou v tom ale i sociální a zdravotní aspekty, to je pro stát výhodné. Sportovci bývali relativně klidní, neřešili takové problémy, ale v tuhle chvíli je třeba se ozvat a ukázat sílu," řekl Železný.

Podle některých názorů by se měli sportovní svazy zaměřit více na soukromé sponzory než na státní rozpočet. Trenér české reprezentace kanoistů a kajakářů Martin Doktor po považuje za krajně složité. “V soukromé sféře jsou výkyvy spojené s ekonomickou krizí daleko větší. Získat dnes sponzora na úrovni, o kterou nám jde především, tedy na mládež, je nesmírně těžké. Profesionální sport snížení dotací ze státních zdrojů tolik nepostihne,“ uvedl Doktor v pořadu Hyde park.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články