Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Novinka v lezectví drytooling se představí v Brně

Brno – V Brně se představí jedna z nejmladších horolezeckých disciplín drytooling. Ten se vyvinul z lezení na ledové stěně, používají se k němu cepíny a mačky, jen led nahradila umělá stěna nebo obyčejná skála. Největší hvězdou sobotního mezinárodního mistrovství České republiky v Brně bude druhá závodnice z celkového pořadí letošního světového poháru Lucie Hrozová. 

Ilustrační foto
zdroj: ČTK autor: Šefr Igor

Tuzemský šampionát v drytoolignu na umělé stěně v brněnské Olympii uvidí lezení v této disciplíně na rychlost a také obtížnost, při kterém se hodnotí to, k jakému nejvyššímu chytu se lezci dostanou. Na startu bude čtyřicítka lezců ze čtyř zemí. V soutěži mužů – při absenci obhájce titulu zraněného Juraje Švingála – má největší naději Lukáš Pálka.

Třiadvacetiletá Hrozová se v letošním roce ve Světovém poháru v drytoolingu na obtížnost prosadila ve všech závodech v absolutní špičce. Ke třetímu místu v Koreji přidala druhé místo ve Švýcarsku, na mistrovství světa v Rumunsku byla čtvrtá a sezonu ukončila druhým místem v Rusku. "Počítám s rolí favoritky. Ale vždy se může v této obtížné disciplíně stát něco nečekaného," řekla na tiskové konferenci.

Lezení s cepíny v ledových skalách se věnuje Hrozová už pátým rokem. Přiznala, že má v každém závodě velký strach. "Lezení s cepíny beru jako novou výzvu. Výkon na nejvyšší úrovni je však hodně náročný. Nebezpečí hrozí z ostrých cepínů a maček, velké je i riziko při pádu. Zatím mě něco podobného nepotkalo," dodala Hrozová, která ale bere strach jako přirozenou zbraň proti neúměrnému riskování. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články