Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Největší výzva antidopingového hnutí? Ruská aféra, míní odcházející šéf WADA

Světová antidopingová agentura (WADA) vstupuje do další éry. Na svém kongresu v polských Katovicích zvolí nového předsedu a upraví antidopingový kodex. Naopak řešení nových problémů s ruskou pobočkou se odkládá. Končící prezident WADA Craig Reedie ve svém projevu označil za největší výzvu, jaké musela jeho organizace za 20 let své existence čelit, právě aféru s ruským dopingem. Kauza, do které bylo zapleteno množství sportovců, trenérů a funkcionářů, agenturu téměř ochromila.

Sport
zdroj: ČT4

"Byl to nejhorší případ systémového selhání za dobu mého prezidentství WADA či za dobu celého antidopingového hnutí v Rusku," uvedl Reedie na konferenci, kde bude tento týden oficiálně potvrzen jeho nástupce v čele antidopingového hnutí Witold Baňka.

Reedie označil odhalený stupeň podvádění v ruském sportu za "bezprecedentní". WADA tak měla mimo jiné velký úkol ochránit všechny čisté ruské sportovce v době, kdy byla Ruská antidopingová agentura (RUSADA) suspendována.

Je nám líto, video expirovalo.
WADA odložila rozhodnutí ohledně ruského dopingu

"Ten skandál nám odhalil, že když vypuknul, vůbec jsme nebyli vybaveni na to, abychom se zabývali takto rozsáhlým dopingovým programem," přiznal Reedie, jenž šéfoval WADA od ledna 2014. Funkci opustí na konci roku.

Suspendace RUSADA trvala do loňského září, kdy ji WADA zrušila mimo jiné po příslibu, že bude mít přístup k datům z moskevské laboratoře. Ta světová agentura získala po delších průtazích na začátku roku, RUSADA se ale nyní musí zodpovídat z podezření, že s daty manipulovala. Původně se očekávalo, že verdikt ohledně této kauzy padne po jednání výkonného výboru. Minulý týden však WADA oznámila, že chce případ uzavřít do konce roku.

Bach slíbil WADA deset milionů dolarů

WADA bude finančně posílena. Mezinárodní olympijský výbor dá 10 milionů dolarů (230 milionů korun) na boj s dopingem. Polovina z přislíbené částky má být využita na uchovávání vzorků z předolympijského testování na 10 let, druhá polovina na výzkum a vyšetřování.

RUSADĚ hrozí, že bude opět suspendována, což by mohlo mít negativní vliv na účast ruských sportovců na olympijských hrách v Tokiu. Ruská výprava už byla vyřazena ze zimních her v Pchjongčchangu, kde loni startovali jen vybraní ruští sportovci pod olympijskou vlajkou.

"Je zjevné, že pro nás všechny bylo náročné řešit ruskou záležitost co nejefektivněji. Sportovci ale očekávají, že za ně WADA bude bojovat. Očekávají, že pravidla budou platit," řekl Reedie, jenž pracuje ve WADA od jejího založení v roce 1999.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články