Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Největší momenty 100 let českého sportu: dekáda 1979–1988

Zvolte největší moment uplynulých 100 let českého sportu. Hlasovat můžete po desetiletích –  pro památné okamžiky z let 1979–1988 od pondělí 20. srpna od 10 hodin do půlnoci v neděli 26. srpna. Nominace a představení každé dekády budou oznámeny vždy v pondělí v pořadu Otakara Černého na ČT sport. O absolutních vítězích jednotlivých dekád rozhodne v kombinaci s názorem diváků hlasování odborné akademie, složené z předsedů sportovních svazů a spolků, sportovních legend, sportovních novinářů a organizátorů velkých sportovních projektů. Všichni vítězové budou slavnostně vyhlášeni v podvečer 28. září v živém vysílání ČT sport.

Největší momenty 100 let českého sportu
zdroj: ČT

LOH Moskva 1980: fotbalisté ČSSR – zlato

Do třetice uspěli českoslovenští fotbalisté ve finále olympijského turnaje a k jedné stříbrné medaili přidali v Moskvě v roce 1980 zlato. Svěřenci Františka Havránka zvítězili ve finále v Lužnikách nad tehdejší Německou demokratickou republikou 1:0.

Davis Cup 1980: vítězství týmu ČSSR

Historicky první triumf v nejslavnější tenisové týmové soutěži vybojovali hráči Československa v roce 1980 díky pražskému vítězství nad celkem Itálie 4:1. V týmu pro finále Davis Cupu byli Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Pavel Složil a Jan Kodeš.

MS v atletice Helsinky 1983: Jarmila Kratochvílová – 2x zlato (400 a 800 m) + stříbro (štafeta)

Tři medaile získala na prvním světovém šampionátu atletů v Helsinkách Jarmila Kratochvílová, která se jako čerstvá světová rekordmanka na 800 m stala královnou mistrovství. Zvítězila v běhu na 400 i 800 metrů a české štafetě pomohla na čtvrtém úseku ke stříbru.

MS v atletice Helsinky 1983: Helena Fibingerová (vrh koulí) – zlato

Helena Fibingerová se jako jedna z nejlepších koulařek světové historie dočkala své největší medaile až v závěru kariéry. Na světovém šampionátu v Helsinkách v roce 1983 vybojovala zlato a své první velké vítězství až díky poslednímu pokusu.

ZOH Sarajevo 1984: štafeta žen – stříbro, Květa Jeriová – bronz

Na olympijských hrách v Sarajevu v roce 1984 se dařilo československým lyžařkám. V závodě štafet na 4 x 5 km vybojovaly stříbrné medaile, když finišmanka Květa Jeriová získala v závodě na 5 kilometrů olympijský bronz.

Je nám líto, video expirovalo.
Největší sportovní momenty dekády 1979–1988

MS v hokeji 1985: reprezentace ČSSR – zlato

Pouze hráči Československa dokázali v šedesátých a sedmdesátých letech připravit o titul světových šampionů jen výjimečně porazitelné hráče Sovětského svazu. O to cennější byly výhry na domácích mistrovstvích, když zatím poslední se zrodilo v roce 1985 v Praze díky výhrám nad SSSR, USA a Kanadou ve finálové skupině.

ME v basketbalu mužů: reprezentace ČSSR – stříbro

Basketbalisté Československa neodjížděli na evropský šampionát do Německa s velkými nadějemi. Trenér Pavel Petera hovořil před turnajem jako o cíli zachránit světovou skupinu. Hráči jen těsně postoupili jako poslední ze základní skupiny, ale v play-off prošli senzačně až do finále, kde podlehli celku Sovětského svazu a získali stříbrné medaile.

Grandslam 80. léta: Ivan Lendl – 3x vítěz French Open, 3x vítěz US Open

Ivan Lendl je jedním z nejúspěšnějších tenistů světové historie. Ostravský rodák vydržel v čele světového žebříčku 270 týdnů, což je třetí nejdelší úsek. Třetí nejlepší bilanci v tenisové historii drží díky 1071 vyhraným zápasům dvouhry na turnajích ATP. V osmdesátých letech vyhrál třikrát Mezinárodní mistrovství Francie a třikrát US Open. 

Grandslam 80. léta: Martina Navrátilová – 7x vítězka Wimbledonu, 4x vítězka US Open, 3x vítězka Australian Open, 2x vítězka French Open

Martina Navrátilová je jednou z nejlepších tenistek světové historie. Jako jediná v open éře dokázala vyhrát všechny soutěže na všech grandslamech. V čele tenisového žebříčku byla 332 týdnů, vyhrála 59 grandslamových turnajů, z toho 18 ve dvouhře. Narodila se v Československu, ale po vynucené emigraci je od roku 1985 občankou Spojených států amerických.

LOH Soul 1988: Jozef Pribilinec (chůze) – zlato

Chodec Jozef Pribilinec vybojoval na světových šampionátech v letech 1983 a 1987 stříbrné medaile. Olympijských her v Los Angeles se navzdory životní formě nesměl jako všichni sportovci sovětského bloku účastnit, ale dočkal se na Hrách v roce 1988. V Soulu na své trati 20 km vybojoval první místo, které znamenalo i první zlatou atletickou medaili pro sportovce ze Slovenska.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články