Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Měly být nejlevnějšími. Cena olympijských her v Riu však stále roste

Rio de Janeiro – Mají se stát vůbec nejlevnějšími hrami a vzorem pro ostatní. Více než dva roky před jejich zahájením je však jasné, že letní olympijské hry v brazilském Riu de Janeiro v roce 2016 nebudou tak levné, jak se prvotně očekávalo. Náklady poskočí minimálně o čtvrtinu na 2,9 miliardy dolarů. A to nebude konečná suma. Důvodem je hlavně vysoká inflace v posledních letech.

Je nám líto, video expirovalo.
Cena letních olympijských her v Riu de Janeiro stále roste

Částka by nakonec mohla být až mnohonásobně vyšší, než se původně předpokládalo. Pořadatelé však přesto neztrácejí optimismus. "I při zdražení pracujeme s rozpočtem, který je o 30 procent menší než při hrách v Londýně. Tam výbor pracoval přibližně s 5 miliardami dolarů. Dodržet tento rozpočet je teď náš hlavní cíl. Chceme se stát vzorem pro budoucí olympiády," řekl Carlos Nuzman, předseda Brazilského olympijského výboru.

Avšak ani částka 3 miliard by neměla být konečná. Tato suma by měla pokrýt pouze náklady na organizaci her. Dalších minimálně 11 miliard dolarů by pak měla spolykat stavba nových linek metra, dálnic a související infrastruktury. Většina prostředků půjde ze státní kasy.

Podle výkoného ředitele organizačního výboru Leonarda Grynera by to i tak neměl být problém. "Vyjednávání s vládou bylo vcelku krátké. Rozpočet, který jsme jim navrhli, poměrně rychle schválili. Jediné, co nám řekli: Zajistěte organizaci a my se postaráme o zbytek," prozradil.

Za prodražení her podle organizátorů může hlavně výrazná inflace, se kterou  Brazílie dlouhodobě bojuje. Od ledna 2009 do prosince loňského roku ceny v Brazílii stouply o 39 procent.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články