Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Kooperativa NBL 2024/2025

Malajsijský kouč Chua převzal české badmintonisty. Chce zapracovat hlavně na technice

Českou badmintonovou reprezentaci nově trénuje malajsijský kouč James Chua. U týmu už je čtrnáct dní a už si vyhodnotil, co jsou silné a slabší stránky hráčů. Badmintonisté a badmintonistky se připravují v Národním centru v Plzni a ukázat se budou chtít už na Czech open, které vysílá o víkendu ČT sport Plus.

James Chua vede badmintonovou reprezentaci
zdroj: ČT sport

"Hráči mají dobrou fyzickou kondici, jsou silní, ale v technice mají velké rezervy. Na tom budeme pracovat," prohlásil Chua.

Malajsijský trenér má s badmintonem bohaté zkušenosti. Svého času mu patřilo ve světovém žebříčku páté místo. Naposledy vedl singlové výběry žen a mužů u malajsijské reprezentace.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Českou badmintonovou reprezentaci převzal malajsijský trenér

"Slibujeme si od toho, že našim špičkovým hráčům pomůže překlenout úroveň evropskou a světovou. A pomůže jim posunout se do úplné světové špičky," podotkl předseda Českého badmintonového svazu Petr Martinec.

Pětačtyřicetiletý Chua se zatím dohodl na zkušební tříměsíční době. Po ní by měl podepsat smlouvu na dva roky s dvouletou opcí směrem k olympijským hrám v Los Angeles 2028. "Vyhodnotíme to po kvalifikaci na mistrovství Evropy smíšených družstev, která je pro český badminton z krátkodobého hlediska asi nejdůležitější," doplnil Martinec.

"Vím, že se český badminton velmi dobře rozvíjí. Několik jeho hráčů bylo na olympiádě v Paříži, což nebylo vůbec snadné. Některým se daří ve světovém žebříčku a stále jsou mladí. Lákalo mě to. Mým cílem je dostat Česko mezi čtyři nejlepší v Evropě," uvedl Chua.

Dosavadní kouč Oscar Martínez skončil na vlastní žádost v červnu a závěrečnou přípravu na pařížské Hry vedl asistent Tomáš Skála. Pod pěti kruhy startovali Jan Louda, Tereza Švábíková a deblisté Adam Mendrek s Ondřejem Králem.

Posledně jmenovaný se na nadcházející turnaj těší. "Na Czech open se připravíme, motivace nám rozhodně chybět nebude a předvedeme to nejlepší," ujistil.

Czech Open se uskuteční bez obhájce titulu Loudy a ženské jedničky Švábíkové. Pětadvacetiletý Louda se zotavuje ze zranění zad, Švábíkovou nepustí na kurty bolavé rameno.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články