Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mají bojovat, ne si hrát s dřevěnými figurkami. Teplický šachový turnaj zakázal start Ukrajincům, pod kritikou otočil

Již příští týden začne šachový turnaj Teplice Open. Za šachovnici nakonec po intervenci federace FIDE zasednou i ukrajinští hráči. Těm původně organizátor turnaje účast zakázal. Jména ruských šachistů přitom ve startovní listině najdeme.

Šachy (ilustrační foto)
zdroj: Reuters

V souvislosti s válkou na Ukrajině se v šachovém světě často mluví hlavně o postoji Sergeje Karjakina, který se stal jednou z tváří ruské propagandy. Českého šachu se situace tolik nedotkla –⁠ to se ale v posledních dnech změnilo.

Turnaj Teplice Open (10.–18. června), kterého se má zúčastnit zhruba 230 šachistů z téměř čtyřiceti zemí, totiž start na turnaji zakázal reprezentantům Ukrajiny. Z jakého důvodu? Organizátorům se nelíbí, že ukrajinští šachisté nastupují do turnajů, zatímco by podle nich měli bojovat doma proti ruským okupantům.

"Prezident Zelenskyj vydal nařízení, podle kterého muži v branném věku nemohou vycestovat ze země. Zdůvodnil to velkými ztrátami na životech. Můj osobní názor je ten, že by ukrajinští muži v branném věku měli bojovat se zbraní v ruce na bojišti za svou zem, ne v klídku s dřevěnými figurkami v ruce na šachovnici za peníze," uvedl zakladatel turnaje Pavel Kirs.

"V současné situaci by Ukrajinci neměli opouštět svou zem, měli by být připraveni na možné nasazení a mobilizaci. Naši mladí dobrovolníci jezdí bojovat za jejich vlast. Mnohdy se vrací těžce zraněni, nebo dokonce za Ukrajinu položili život. A jejich ukrajinští vrstevníci by chtěli v zahraničí hrát šachy? Já souhlasím s prezidentem Zelenským. V této pro Ukrajinu těžké době by bojeschopní muži jejich vlast opouštět neměli," dodal Kirs.

Ze seznamu přihlášených tak zmizeli ukrajinští šachisté. Jména těch ruských v ní ale figurovala (a figurují) nadále, byť z velké většiny pod hlavičkou asijské konfederace, kam Rusové "přestoupili" pod hrozbou sankcí letos na jaře.

Celá situace v posledních dnech vzbudila v českém šachovém prostředí velké emoce. Ukrajinských šachistů se zastala i jedna ze sester Polgárových Susan. "Absolutně neuvěřitelné rozhodnutí organizátorů. Nikomu by nemělo být dovoleno zamítnout přihlášku z osobních důvodů. Pokud organizátor nezmění názor, FIDE by měla turnaji odebrat akreditaci," napsala.

Na dění nakonec zareagovala sama FIDE, která slovy svého generálního ředitele Emila Sutovského vydala prohlášení. "Dění okolo Teplice Open je vyřešené. Organizátor změnil na základě varování FIDE svůj postoj," uvedl Sutovský. "Dali jsme velmi jasně najevo, že Ukrajinci se nemohou stát předmětem diskriminace a že tedy budou mezi pozvanými," dodal.

Teplice Open a Pavel Kirs tak udělali otočku o 180 stupňů. Ukrajinští šachisté budou na severu Čech hrát. Otázkou zůstává, jak vítaní se tu na základě dění posledních dnů mohou cítit.

Zdroj
ČT sport, Reuters, Teplický deník

Hlavní zprávy

Nejčtenější články