Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Lezec Ondra opět válel, tentokrát pokořil těžkou cestu Disbelief v Kanadě

Český lezec Adam Ondra zdolal jeden z nejtěžších výstupů v Kanadě. Tentokrát si vybral cestu s názvem Disbelief, která má jednu z nejtěžších možných obtížností - 9b. Jak v Českém rozhlase uvedl, chtěl cestu, která ještě nebude vylezená.

Adam Ondra
zdroj: Media & Schedule autor: Pavel Blažek

Těžká cesta Disbelief, v překladu "nevíra", byla pojmenována po místním lezci Joshi Millerovi. "Mně se líbila hned od pohledu vzhledem k tomu, že je relativně speciální – je dokonale vertikálně kolmá, nejde vůbec do převisu," vysvětlil Ondra v rozhovoru pro Radiožurnál.

Ondra zkoušel svůj projekt osm dní. "Klíčem k přelezu bylo, abych věřil, že moje pravá noha bude v klíčovém místě na stupu držet. Ze všech asi patnácti pokusů mi pokaždé smekla, ale v tom klíčovém přelezu jsem si řekl, že tentokrát nesmekne, a ona nějakým zázrakem nesmekla," prohlásil muž, který patří už řadu let do světové špičky.

Nejvíce jej proslavilo překonání patrně nejtěžší vícedélkové cesty světa Dawn Wall v masivu El Capitan v Yosemitském národním parku v USA. Ondra ji navíc pokořil v rekordním čase. Loni v září pak zdolal nejtěžší cestu světa v norském Flatangeru a zavedl tak nový stupeň obtížnosti 9c.

Laureát ceny Gutha-Jarkovského Ondra se nyní v České republice chystá na mistrovství světa ve sportovním lezení. To bude hostit Innsbruck. Ondra bude bojovat už o třetí titul mistra světa v řadě.

Zdroj
ČT sport, ČTK, ČRo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články