Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Léčil Ovečkina a fotbalisty Slavie. Koronavirus je i otázkou imunity, musíme dbát na prevenci, říká Barna

Pandemie koronaviru postupně ruší či už rovnou zastavila soutěže po celém světě. Podle rehabilitačního a sportovního lékaře Miloše Barny je virové onemocnění také otázkou dostatečné imunity. Ve své praxi se léta zaměřuje na sportovní medicínu, a jak tvrdí, v tuzemsku je na vysoké úrovni. I tak ale podle něj Česko pokulhává za Evropou zhruba o deset let.

Alexandr Ovečkin
zdroj: Reuters autor: Timothy T. Ludwig

"Česká sportovní medicína je v globálu na vysoké úrovni. Je to dáno i tím, že naše medicína je na vysoké úrovni, a z toho pramení to ostatní. Naše školství i vzdělávání k tomu pomáhají, lékaři jsou znalí," ví Barna.

Během let prošel stážemi v Liverpoolu, Bayernu Mnichov či fotbalovém Salcburku, který je vyhlášen svou skvěle vedenou akademií.

"Nemáme špatné výsledky. Po revoluci se kontinuita trochu přerušila a z toho potom pramení i chyby. Od roku 2011, kdy se udělala novelizace zákona tělovýchovného lékařství o způsobilosti ke sportování, se v některých věcech začíná odznova."

Barna po světe jezdil s českými atlety, na starosti měl rovněž hokejisty Sparty. Sportovní medicína podle něj začíná už v raném věku.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

"Od dětských lékařů, kteří dávají způsobilost k organizovanému sportu, až po odborníky v oblasti ortopedie, chirurgie, kteří se starají o špičkové kluby a sportovce z hlediska prevence zdraví, nemocí, operace a tak dále."

Ve vrcholové sportovní medicíně se pohybuje téměř čtvrt století, v polovině 90. let to prý byl v Česku téměř neznámý pojem.

"Nikde to moc nefungovalo. Když jsem chtěl v roce 2000 zavést zdravotní, technickou a výkonovou kartu hráče, všichni se mi smáli, že to není potřeba, že přece jako trenéři vidí, zda na to hráč má, nebo ne. To byly časté reakce starších trenérů. Snažil jsem se zavést speciální regenerační jednotky, hledali jsme ve světě optimální přístroje," vzpomíná v rozhovoru pro ČT sport.

V porovnání s tuzemskem je Evropa o deset let napřed, tvrdí Barna. "Když jsem někde slyšel, že AC Milán má kliniku, divil jsem se tomu. Dneska už se tomu nedivím. Když jsem byl v Bayernu a viděl to zázemí, počty lidí, kteří se starají o tým... Barcelona má dvanáct lékařů, ty počty lidí jim závidím."

Frenkie de Jong
zdroj: DPA autor: Sebastian El-Saqqa

Ruku v ruce s tím jde i návratnost vložených prostředků. "Když vychovají hráče na vysoké úrovni, tak se Ajaxu vrací nazpátek jedna miliarda do výzkumu, aby se mohli vychovat další sportovci. U nás to trochu chybí. Když se někdo vychová, tak se prodá a ty peníze se ztratí," říká dlouholetý lékař Českého olympijského výboru.

"Viděl jsem, jak to v zahraničí vypadá a jaké tam mají zázemí, a trochu mi to trhalo srdíčko. Snažil jsem se to přivést sem a nabaloval se na lidi, kteří na to trochu slyší. Dnes jsme na vyšší úrovni, ale přece jen vidím rezervy. V kondiční přípravě jsou málo školení lidé, jsou to bývalí sportovci, ale garantovaná úroveň trochu chybí," dodává lékař.

Dříve se staral třeba o hokejovou hvězdu Washingtonu Alexandra Ovečkina či někdejšího záložníka Liverpoolu Vladimíra Šmicera a ví, že prevence hraje obrovskou roli.

Vladimír Šmicer a Patrik Berger v dresu Liverpoolu
zdroj: AP autor: Denis Doyle

"I koronavir je otázka imunity. Jeho problematika není vůbec jednoduchá. Pokud se tímhle virem někdo nakazí, následky jsou nejasné, víme o něm málo," upozorňuje.

"Když chceme vyhodnotit stav a dbát na prevenci, musíme vědět, jak na tom člověk je, a bez objektivní diagnostiky těžko říct, kam směřujeme: jestli je náš trénink kvalitní, nezpůsobí přetížení a následné ukončení kariéry," dodává Barna.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články