Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krpálek může vyhrát potřetí Sportovce roku, v desítce nechybí ani další olympijští vítězové

Dva bývalí vítězové se dostali do finálové desítky 63. ročníku ankety Sportovec roku, kterou svými hlasy v 1. kole určili členové Klubu sportovních novinářů. Na třetí prvenství zaútočí olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek a ve výběru je i "královna" z roku 2018, snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká. Vedle Krpálka nechybí v desítce ani další zlatí medailisté z olympiády v Tokiu – sportovní střelec Jiří Lipták, vodní slalomář Jiří Prskavec a tenisový pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. Ve finále jsou pouze tři stejní sportovci jako vloni, chybí obhájce hokejista David Pastrňák.

Čeští sportovci prožili velmi úspěšný rok. Na Hrách v Tokiu získali rekordních 11 medailí, vedle toho vybojovali dva tituly mistrů světa v olympijských disciplínách a slavili také vítězství v hokejovém Stanley Cupu či na tenisovém grandslamu.

Zatímco ze zlatých olympijských medailistů neschází v desítce nikdo, stříbro k postupu do finálového výběru dvěma ze čtyř sportovců nestačilo. Tenistka Markéta Vondroušová obsadila v anketě 12. místo a vodní slalomář Lukáš Rohan skončil osmnáctý. Naopak "stříbrní" střelec David Kostelecký a oštěpař Jakub Vadlejch mezi elitou nechybějí.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Hlasování v anketě o Sportovce roku

Podle pravidel ankety se páry počítají do individuální kategorie. Poprvé v historii se díky tomu do finále dostal jeden sportovec jako jednotlivec a zároveň ve dvojici.

Vítězka Roland Garros Krejčíková figuruje ve výběru sama i společně se Siniakovou, s níž ve čtyřhře opanovala rovněž pařížský grandslam, nedávný Turnaj mistryň a především olympijský turnaj v deblu.

Z loňské finálové desítky se do užšího výběru dostali pouze tři sportovci – vedle Ledecké, která vybojovala dvě čtvrtá místa na světovém šampionátu v alpském lyžování, už jen Prskavec a biatlonistka Markéta Davidová.

Ta získala zlato na mistrovství světa a vyhrála úvodní závod nové sezony. Loňský vítěz ankety hokejista Bostonu Pastrňák tentokrát obsadil až 13. místo.

Zatímco před rokem byli ve finále hned čtyři zástupci kolektivních sportů, letos se dostalo pouze na fotbalistu Patrika Schicka, jenž se blýskl při čtvrtfinálové účasti české reprezentace na mistrovství Evropy pěti góly a zaznamenal stejně branek jako nejlepší střelec turnaje Cristiano Ronaldo.

Desítka o 12 bodů unikla šermíři Alexanderu Choupenitchovi, jemuž nestačil bronz na olympijských hrách a skončil jedenáctý. Teprve podruhé za posledních 16 let a poprvé od roku 2012 ve finálovém výběru chybí trojnásobná vítězka ankety rychlobruslařka Martina Sáblíková.

V počtu triumfů by ji letos mohl dorovnat judista Krpálek, který je zřejmě největším favoritem. Rekordmany jsou Věra Čáslavská a Jan Železný se čtyřmi prvenstvími.

Do užšího výběru tří kolektivů se poprvé v historii dostala ženská hokejová reprezentace, která premiérově postoupila na olympijské hry.

O prvenství v anketě usilují i čeští fotbalisté díky účasti ve čtvrtfinále Eura a basketbalisté, kteří poprvé od rozdělení federace hráli na olympijském turnaji.

V prvním kole ankety hlasovalo 224 členů Klubu sportovních novinářů, druhé kolo potrvá do úterního poledne. Vyhlášení ankety se uskuteční 22. prosince v Praze. Udělena bude i cena pro sportovní legendu, juniora roku a v kategorii oddanost sportu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články