Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Krpálek má před sebou novou výzvu, zdolat neporazitelného Rinera

Praha - Přesně 111 dní po zlatém triumfu na olympijských hrách v Riu de Janeiro si před sebe judista Lukáš Krpálek postavil další cíl. Po přestupu do hmotnostní kategorie nad 100 kilogramů by totiž rád ukončil neporazitelnost Teddyho Rinera. Francouzská hvězda už neprohrála šest let a 98 zápasů.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Pro mě je to obrovská výzva. Budu se snažit na něj maximálně připravit. Vím, že porazit jde, protože jsem se s ním už párkrát pral během tréninkových kempů a několikrát jsem ho tam hodil. Šance tam je, i když to nebude jednoduché," prohlásil Krpálek.

Sedmadvacetiletý Riner je v současnosti největší hvězdou juda a ve Francii patří k nejpopulárnějším sportovcům. Na kontě má sedm titulů mistra světa, pětkrát vyhrál mistrovství Evropy a zlaté medaile má i z olympijských her 2012 a 2016. Poslední z pouhých devíti porážek utrpěl v září 2010.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek vyhlíží novou sezonu a bitvu s šest let neporaženým Francouzem

"Riner nejezdí na moc turnajů, a když přijede, tak je v takové formě, že se těžko poráží. Ale dám maximum do toho, abych byl připravený, když na sebe narazíme. Být první, kdo ho porazí, by bylo super," zasnil se Krpálek.

Zatímco Francouz při 204 centimetrech výšky váží 140 kilogramů, Krpálek má zatím při necelých dvou metrech 112 kilogramů. "Teď se zaměřuji na to, abych zesílil a nabral svalovou hmotu. Nechci ale nabrat příliš, protože bych přišel o rychlost. Optimální bude mít tak 115 až 120 kilogramů," uvedl nejúspěšnější český judista historie.

Uvědomuje si, že přechod do těžší váhové kategorie nebude snadný. Zvlášť když má za sebou dlouhý tréninkový výpadek. Ale věří, že se brzy zařadí mezi špičku. "Je přede mnou hodně práce. První rok pro mě nebude jednoduchý, protože oproti ostatním budu mít ztrátu. Mým cílem je být co nejlépe připravený na příští olympiádu a tam znovu uspět," uvedl jihlavský rodák.

Konkurenci však bude mít velikou. Kromě Rinera vládnou této kategorii také Izraelec Or Sasson, Japonci Hisajoši Harasawa a Rju Šičinohe či opravdu "těžkotonážní" judisté Rafael Silva z Brazílie, Adam Okruašvili z Gruzie a Rumun Daniel Natea, kteří mají přes 150 kilogramů.

Nejnáročnější část přípravy odstartuje po Vánocích. Poprvé od olympiády by se měl představit na Grand Prix v Düsseldorfu během února. "Od olympiády jsme se s Lukášem moc neviděli. Teď nám ale začne systematická příprava, jejímž vrcholem bude srpnové mistrovství světa v Budapešti," nastínil Krpálkův osobní trenér Petr Lacina program po Novém roce.

"Hlavní bylo, aby si Lukáš psychicky odpočinul. I teď budu chtít, aby se vracel pomalu. Uvidíme, jestli vůbec pojede na mistrovství Evropy. Je vidět, že už má velkou chuť. Když přijde na trénink, tak to tam seká a vše se mu daří. Ale jsme na začátku dalšího olympijského cyklu, tak musíme zvážit, jak to rozjet," zakončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články