Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Koukal se připravuje do Ria. Bude to moje poslední sezona, vyhlásil

Praha - Všechny síly a zkušenosti zaměří badmintonista Petr Koukal do nadcházejících dvanácti měsíců. Chce mít jistotu startu na olympiádě v Riu de Janeiro, po které plánuje ukončit kariéru.

Petr Koukal
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Jsem rozhodnutý, že to je moje poslední sezona, což mi dodává spoustu energie a motivace. Není se už na co šetřit. Pocit, že to v dobrém skončí, mi pomáhá každé ráno při vstávání na trénink," řekl Koukal. Devětadvacetiletý rodák z Hořovic již startoval na olympijských hrách v Pekingu 2008 i o čtyři roky později v Londýně 2012, kde byl vlajkonošem české výpravy. 

"Teď mě čeká třetí kvalifikace a rád bych zúročil své zkušenosti," řekl Koukal. "Nejdůležitější je zdraví," uvedl hráč, který prodělal rakovinu varlat.

Je nám líto, video expirovalo.
Petr Koukal se chystá na olympiádu

Kvalifikační cyklus badmintonistům startuje 4. května a z redukovaného pořadí světového žebříčku se do Ria dostane 38 hráčů. Koukal je aktuálně sedmadvacátý. "Rád bych tu pozici vylepšil, aby to nebyly nervy jako v boji o Londýn," připomněl situaci před minulými hrami, na které se dostal až jako poslední hráč. V předběžném plánu má odehrát za rok asi 26 turnajů, přičemž do žebříčku se hráčům počítá deset nejlepších výsledků. Aby Koukal o výpravu do Ria nepřišel, musí letos nasbírat zhruba 22 tisíc bodů.

Petr Koukal:

"Nejsem konzistentní hráč, proto se snažím hrát víc a čekám na výsledky. Každý bod je důležitý a počítá se."

Konec spolupráce se stávajícím trenérem 

Z finančních důvodů ukončil Koukal po dvou a půl letech spolupráci s nizozemským koučem Dickem Palyamou. Sto tisíc korun měsíčně už mu platit nemohl. "Je to těsně před olympijskou kvalifikací nešťastný okamžik a je to škoda nejen pro mě, ale i pro český badminton," uvedl Koukal.

Nyní má český badmintonista v plánu vrátit se k dřívější praxi a více cestovat po světě. "Bylo krásné být dva a půl roku doma, ale teď se pokorně vracíme k tomu, co bylo na začátku," řekl. Sparringpartnery si sežene, za 15 let na okruhu má kontaktů dost. Například během asijského turné bude trénovat s malajsijským národním týmem.

Sedminásobný mistr republiky má vyčísleno, že na sezonu potřebuje okolo dvou milionů korun, aby mohl hrát na úrovni a mohl pomýšlet na Rio. Zatím má podle svých slov asi dvě třetiny. I proto pořádá firemní akce a trénuje s lidmi za peníze. "Není to často, ale dělám to. Je to začarované kolečko. Na jednu stranu je milé vidět, jak to lidi baví, ale mně to místo odpočinku a regenerace bere čas a energii," řekl. Nově vstoupil do projektu veřejného sponzoringu. Fanoušci si mohou koupit jeho certifikát a dostanou třeba jeho limitovanou sérii raket a ten nejštědřejší možná vyrazí i do Ria. "Nebojím se toho. Je to trošku kontroverzní, ale mám takové věci rád. Potkávám hodně lidí, kteří chtějí pomáhat a tohle je možná nenásilná cesta pro všechny, jak pomoci," řekl Koukal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články