Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kolik sil stojí posunout hranice? Do kin jde dokument o Adamu Ondrovi

Začal lézt, když se naučil chodit. Cesta k bohaté medailové sbírce, rekordům a hranicím lidských možností byla hodně složitá. Jaká je skutečná cena za úspěch? Na tuto otázku se pokouší odpovědět tvůrci dokumentu Adam Ondra: Posunout hranice. Premiéru bude mít 27. října.

Je nám líto, video expirovalo.
Do kin jde dokument o Adamu Ondrovi

Tři roky před kamerou. Na lezeckých závodech, při lezení v přírodě na skalách nebo při náročném tréninku, ale také doma s rodiči nebo s přítelkyní a posléze manželkou Ivou.

"Dodává to tomu filmu sílu. Dodává tomu ženštější vhled na mě. Můj život není jen lezení, ale je to i naše partnerství," uvedl Ondra.

Tvůrci Jan Šimánek, Petr Záruba se snažili zachytit, jak se z nemluvného introverta stala světová sportovní hvězda a z touhy lézt úkol vždy zvítězit. "Už od malička, když jsem něco dělal, jsem to dělal naplno," říká Ondra v traileru.

Adam Ondra:

"Můj život je tak spjatý s lezením, že nevím, kdo bych byl, kdybych nelezl."

Skrze Ondrův příběh a jeho tvrdou přípravu na olympijské hry v Tokiu je možné pozorovat proměnu sportovního lezení, vliv komerčních tlaků, médií a diváků toužících po show, ve kterou se lezecké závody mění.

Nejlépe je mu však v přírodě, když leze pro radost. "Asi nejvíc mi v lezení jde o estetiku toho pohybu. Při lezení na skalách si přijdu více jako umělec. Na závodech mi chybí kreativita," prozrazuje také v traileru.

"Za mě asi nejlepší moment při natáčení bylo lezení v Chorvatské Paklenici, což by mohl vyprávět i Honza (Šimánek), že pro něho to bylo naopak první natáčení v takové velké 300m stěně, kdy je ta expozice opravdu veliká. Podařilo se mi vylézt hnedka na první pokus bez pádu. Obtížnost je 8C, což je možná jeden z nejlepších výkonů mé kariéry. A to, že to je zdokumentované, je pro mě hodně důležité," prozradil Ondra.

Kritický moment, ve kterém by chtěl Ondra s natáčením skončit, nenastal. "To, co mi nejvíc dělalo problém, bylo otevřít moje soukromí, ale zpětně musím uznat, že díky takovému nahlédnutí pod pokličku mého soukromí dělá dle mého názoru ten film silnější a asi zajímavější pro lezeckou veřejnost, a myslím, že to, jak to moje soukromí je zpracované, se klukům moc povedlo," zdůraznil Ondra.

Zdroj
ČT sport, Bontonfilm

Hlavní zprávy

Nejčtenější články