Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Knapková, Synek a celkem 11 českých posádek pojede v Seville na ME

Praha - Hned jedenáct bude českých posádek na sevillském mistrovství Evropy. To začíná v pátek a do bojů o mediale by mělo zasáhnout celkem třicet českých veslařů a veslařek. Na startu budou i dvě největší české hvězdy Miroslava Knapková a Ondřej Synek, kteří budou patřit mezi hlavní aspiranty na zisk zlatých medailí na skifu. Prakticky pro všechny reprezentanty to ve Španělsku bude první mezinárodní start v sezoně, neboť úvod světového poháru vynechali.

Skifař Ondřej Synek
zdroj: ISIFA

"Každá účast ve finále A bude hodnocena vysoko, protože oproti loňskému roku je prakticky v každé disciplíně dvojnásobek účastníků. U skifařů jsou samozřejmě ambice nejvyšší," uvedl ústřední šéftrenér Přemysl Panuška.

Kontinentální šampionát v mezinárodním kalendáři termínově nahradil první díl SP, který se premiérově konal už na konci března v Sydney. A podobně by to mělo být i v příštích letech. "Termín na přelomu května a června by měl být pro nadcházející olympijský cyklus stabilní. Mezinárodní veslařská federace si od toho slibuje větší účast a podle přihlášek se jí to podařilo. Letos je závod velmi dobře obsazený," řekl Panuška.

"Rozmáchl" se podle jeho slov i Český veslařský svaz, který se rozhodl stejně jako v roce 2010 vyslat na ME jedenáct posádek. "Je to i díky tomu, že letos poprvé jsou součástí mistrovství Evropy i neolympijské kategorie. V nominaci jsou i mladší závodníci a závodnice, kteří potřebují získávat zkušenosti a mohli by startovat na další olympiádě," dodal Panuška.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát trenéra Přemysla Panušky před startem ME ve veslování

Knapková pojede o svůj třetí titul

Veslařka bude v Seville usilovat již o třetí kontinentální titul v kariéře. V případě vítězství se zároveň může stát úřadující mistryní světa, Evropy i olympijskou šampionkou, byla by tak korunovanou královnou ženského skifu. "Byl by to pěkný hattrick," smála se Knapková před dnešním odletem do dějiště závodů. "Udělám pro to maximum," doplnila již vážně skifařka, která má ve sbírce již dvě zlaté a dvě stříbrné medaile z ME.

První marketingový úspěch od londýnské olympiády zaznamenala Knapková právě před odletem na ME. Veslařka se stala tváří českého zastoupení společnosti Physiotherm, předního světového výrobce infračervených kabin. Strany se dohodly na materiálním i finančním plnění. "O tom, že to partnerství má hlavu a patu mě přesvědčily atesty, vyjádření lékařů a především to, že Psyhiotherm spolupracuje s rakouskými lyžaři. A ti si kabiny velmi pochvalují," uvedla.

Knapková o první sponzorské smlouvě od Londýna:

Mirka Knapková s novým sponzorem"Jsem ráda, že se to konečně prolomilo a po skoro deseti měsících od olympiády jsem našla partnera, který mě chce podporovat. A jsem ráda, že je to právě Physiotherm, protože to má smysl. Jsou to výrobky, které mi pomohou v přípravě, rehabilitaci i prevenci před nemocemi a zraněními."

Dvaatřicetiletá skifařka je stejně jako v minulosti sama zvědavá, jak na tom za začátku sezony je. Až první konfrontace se soupeřkami jí ukáže, jak se připravila. "Bude tam spousta mladých, soutěživých a určitě i hodně motivovaných veslařek, které byly třeba na olympiádě až ve finále B. O to víc je to ale mohlo namotivovat a přinutit k většímu tréninku," uvažovala. 

S trenérem Tomášem Kacovským tak museli i měnit tréninkové plány. Více se věnovala rychlostní přípravě, což v minulosti nedělala. "Dříve bylo vše dělané tak, že příprava gradovala na mistrovství světa. Teď máme ještě jeden menší vrchol a je to taková dvouvrcholová příprava. Je ale otázka, jestli to nebude na škodu ke konci sezony," uvažovala nejlepší česká veslařka uplynulého roku.

Nominace ČR:

Muži: Ondřej Synek (skif); Jan Andrle, Michal Plocek (dvojskif); Martin Slavík, Adam Kapa (dvojskif lehkých vah); Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník (čtyřka bez kormidelníka lehkých vah); Petr Vitásek, Petr Ouředníček, Martin Basl, Adam Štěrbák (párová čtyřka); Matyáš Klang, Jakub Podrazil, David Jirka, Jan Pilc, Milan Doleček, Petr Melichar, Jakub Koloc, Kornel Altman, kormidelník Oldřich Hejdůšek (osma).

Ženy: Miroslava Knapková (skif); Daniela Nacházelová (skif lehkých vah); Kateřina Kopecká, Martina Stillerová (dvojka bez); Lenka Antošová, Denisa Čvančarová (dvojskif); Markéta Pazderková, Tereza Šírerová (dvojskif lehkých vah).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články