Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Kasparov se vrátil remízou s Karjakinem, v St. Louis je zatím bez porážky

St. Louis - Dvanáct let po konci kariéry se vrátil na šachovou scénu legendární Garri Kasparov a dokazuje, že nic ze svého umění za tu dobu nezapomněl. Čtyřiapadesátiletý exmistr světa uhrál na turnaji série Grand Chess Tour v rapid šachu v St. Louis na úvod remízu s ruským krajanem Sergejem Karjakinem, který hrál loni o titul mistra světa s Norem Magnusem Carlsenem a patem skončily i další dvě Kasparovovy partie. Český velmistr David Navara má po první třetině turnaje na kontě dvě porážky a jednu remízu.

Garri Kasparov
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Porazit šachovou legendu se totiž následně nepodařilo ani sedmému hráči světového žebříčku Američanu Hikaru Nakamurovi, ani exmistru světa v bleskovém šachu Kubánci Leinieru Domínguezovi Pérezovi.

Mnoho příznivců královské hry si návrat šachového génia dávno přálo, ale Kasparov nepředpokládá, že by po turnaji v St. Louis nastartoval novou kapitolu své kariéry.

"Není to konec mého šachového důchodu, jen pětidenní přestávka. Šance, že se mi vrátí forma, jakou jsem měl ve čtyřiceti, je stejná jako šance, že se mi vrátí vlasy, které jsem měl ve dvaceti," řekl šachista s notně prošedivělou a prořídlou kšticí.

Motivací pro jeho start na turnaji nebyly peníze. Kasparov slíbil, že prémii věnuje na rozvoj šachu v Africe.

Je nám líto, video expirovalo.
Matocha: Turnaj je pro Kasparova test. Pokud uspěje, bude pokračovat

Navara, který stejně jako Kasparov obdržel od pořadatelů divokou kartu, prohrál s Levonem Aronjanem z Arménie i s Američanem Fabianem Caruanou, což jsou šachisté z první světové pětky.

V třetím kole si připsal remízu s Janem Něpomňaščijem z Ruska, který v této variantě šachu před dvěma lety získal stříbro na MS hned za Carlsenem. Utkání s Kasparovem čeká Navaru ve středu.

V rapid šachu má každý ze soupeřů na své tahy 25 minut. V pátek a v sobotu se účastníci turnaje utkají v bleskovém šachu s pětiminutovým limitem.

Rodák z Baku Kasparov ukončil šachovou kariéru v roce 2005, poslední partii až do dneška sehrál před 12 lety 11. března.

Osmnáct let byl mistrem světa mezinárodní federace FIDE, ale v roce 1993 jeho nespokojenost s fungováním této organizace vyústila v založení konkurenční Profesionální šachové asociace.

Tím začal rozkol ve světovém šachu, třináct let pak měla královská hra dva mistry světa. Po odchodu ze šachové scény se Kasparov vrhl na politiku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články