Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Její život byl román. O úmrtí Čáslavské informuje celý svět

Praha – "Byla jednou z nejpopulárnějších žen planety koncem 60. let spolu s Jackie Kennedyovou," napsal o Věře Čáslavské francouzský server 20minutes. O úmrtí veleúspěšné sportovní gymnastky informují média po celém světě.

Věra Čáslavská na olympijských hrách v Mexiku
zdroj: ČTK autor: Horymír Junek

Le Figaro, belgický La Libre, švýcarský Le Matin, britský Daily Mail, portugalský Diáro de Notícias či španělský El Mundo, ti všichni píší o sedminásobné olympijské vítězce a jejím skonu. "Její život byl román. Román báječného osudu," napsal o Čáslavské autor článku ve švýcarskému deníku Tribune de Geneve.

Úmrtí Čáslavské zaznamenali i za Atlantikem, kde tuto smutnou zprávu přineslo například Radio-Canada nebo přední mexický deník El Universal.

Ruský deník Sport-Express připomněl, že Čáslavská byla jako sedminásobná olympijská vítězka Češkou s největší sbírkou olympijských medailí, které získala jako československá reprezentantka.

"V celé historii ženské sportovní gymnastiky jen Věra Čáslavská a sovětská gymnastka Larisa Latyninová dvakrát vyhrály víceboj na olympijských hrách: Čáslavská v letech 1964 a 1968 a Latyninová v letech 1956 a 1960," připomněla rozhlasová stanice Svoboda na svém ruskojazyčném webu.

Agentura Reuters zdůraznila, že nejslavnější česká olympionička představovala i "jeden z nejsilnějších hlasů v boji proti sovětské okupaci". Jen pár týdnů poté, co tanky vojsk Varšavské smlouvy vtrhly do Československa, aby udusily pokus o reformu komunistického systému, porazila sovětské soupeřky na olympijských hrách v Mexiku. "Jely jsme do Mexika odhodlané potit krev, abychom porazily reprezentanty agresora," citovala agentura výrok Čáslavské z rozhovoru pro server Aktualne.cz a dodala, že přetrvala vzpomínka na tichý protest Čáslavské při hraní sovětské hymny.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články