Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jaroš: Doufám, že se euforie dostaví. Zatím cítím jen vysílení

K2 – Radek Jaroš to dokázal. Zdolal 14. osmitisícovku a v pořádku se dostal do základního tábora. Padesátiletý horolezec zkompletoval "Korunu Himálaje" jako první Čech a jako teprve patnáctý horolezec stanul na všech osmitisícových vrcholech bez použití kyslíkového přístroje. Z telefonického rozhovoru pro Radiožurnál bylo patrné, že vysílení předčilo radost z dosažení vrcholu. Podle plánu by se měli účastníci expedice vrátit do Česka 7. srpna.

Radek Jaroš
zdroj: ČT24

"Možná je to poznat na hlase, že nejsem úplně ready. Horolezectví není sport, kdy se dostanete hned do péče masérů nebo lékařů. Teď si užíváme 'nepohodlí'," pronesl unavený, ale šťastný český horolezec.

Sestup Jaroš maximálně urychlil. "Znám tu horu strašně moc dobře a těšil jsem se do základního tábora. Vím, že jakékoli zdržení může být fatální," popsal pro Radiožurnál.

Jeho spolulezci Jan Trávníček a Petr Mašek přenocovali ve druhém výškovém táboře, do základního by měli dorazit kolem poledne SELČ. Naposledy s nimi byl Jaroš v telefonickém kontaktu, když se nacházeli mezi prvním výškovým táborem a úpatím ledovce. "Jsou v pořádku," potvrdil.

V základním táboře na něj čekalo milé překvapení. "Dostal jsem i korunu krále Himálaje, kterou tu vyrobili z plechovek od piva," prozradil Jaroš.

Výprava zdaleka nekončí. Jaroše a jeho souputníky čeká návrat do Islámábádu a pak cesta domů. "Sedmého večer bychom měli být v České republice," potvrdil.

Je nám líto, video expirovalo.
Jaroš se zotavuje z výstupu na K2, na oslavy zatím nemá sílu

"Doufám, že se euforie dostaví. Zatím je to jen vysílení. Když jsem vylezl nahoru, byl jsem tak vybitý, že jsem nebyl schopen ničeho. Když na letišti projdeme branou, doufám, že mi to dojde teprve tam," dodal Jaroš.

Jaroš vylezl na K2 na pátý pokus a dva roky po amputaci takřka všech prstů na nohou, které mu umrzly při výstupu na Annapurnu. Trávníček krátce po něm stanul na vrcholu jako pátý Čech v historii. K2 v pohoří Karákoram je po Mount Everestu druhá nejvyšší hora světa, která se však vyznačuje daleko větší úmrtností. Při pokusu o zdolání vrcholu zahyne každý čtvrtý horolezec.

Zdroj
Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články