Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hradilek před MS: Nějaké velké ambice letos mít nemůžu

Praha – Za normálních podmínek by na mistrovství světa patřil opět k hlavním favoritům na zisk putovního poháru, který má od loňska ve svém držení. Vodní slalomář Vavřinec Hradilek však na letošní světový šampionát konaný v Deep Creeku odjíždí po zdravotních problémech bez velkých ambicí. Podle stříbrného olympijského medailisty by byl úspěch postup do finále, i když sám říká, že se v Americe může stát cokoliv.

Vavřinec Hradilek
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Už od začátku šedesátých let si kajakáři na počest tragicky zesnulého mistra světa z roku 1959 Brita Paula Farranta předávají neoficiální trofej, na níž jsou vyryta jména světových šampionů od roku 1961. Nikdy tam nebylo české jméno a vlastně stále ještě není. "Musím to tam nechat vygravírovat," přiznal Hradilek, že na to od zlatého šampionátu v Praze rok nemyslel. "Ale do Ameriky bych ho nerad posílal, má to deset kilo. Když už by to nebylo do Čech, tak aspoň do Evropy," pousmál se.

To ale neznamená, že by boj předčasně vzdával. I proto jede do USA na závěrečné soustředění už v pondělí, hned po víkendovém mistrovství republiky na Lipně. A je možné, že závod na divokých Čertových proudech vynechá. "Nemá být moc krásné počasí, nechci moc riskovat další potíže s krkem," upozornil kajakář. Alespoň sobotní mistrovský závod by však rád absolvoval. "Takže tam pojedu a uvidím na místě," řekl.

Na jarním mistrovství Evropy ve Vídni ještě závodil, ale už s bolestmi. Kvůli vyhřezlé krční ploténce přerušil sezonu, aby se stihl připravit právě na MS. Dva měsíce pořádně netrénoval a vrátil se až ve finále světového poháru v Augsburgu. "Měl jsem z toho dobrý pocit, i když to tak nemuselo vypadat," uvedl Hradilek. Má za sebou čtyři týdny intenzivního tréninku, ale projevuje se skutečnost, že moc nezávodil. "To bude chybět," uznal.

Je nám líto, video expirovalo.
Hradilek před MS: Nějaké velké ambice letos mít nemůžu

Jeho bolavý krk, kvůli němuž měl i omezenou pohyblivost pravé ruky, je nyní v pořádku. "Drží to," ujistil Hradilek. Zatímco před měsícem si pochvaloval teplo, poslední chladné dny ho znepokojily. "Podzim přichází," podotkl. I proto si nechal vyrobit teplejší oblečení se speciálním límcem, aby mu krk neprochladl. Kanál v USA totiž leží ve vysoké nadmořské výšce přímo u sjezdových tratí a není vyloučeno, že tam může sněžit. "Ale i když jsem v Augsburgu jezdil v zimě, drželo to," podotkl.

Do zámoří letí dřív, protože tam nebyl na letním soustředění a na novém kanálu nikdy nejezdil. "Takže se tam budu soustředit," usmál se. První týden bude mít parťáka Mika Dawsona z Nového Zélandu, společně chtějí trénovat, odpočívat, ale zajít také třeba na baseball do nedalekého Pittsburghu. "Ten první víkend mám volno, tak si také musím trochu odpočinout," poznamenal.

O výsledku nepřemýšlí. Jeho cílem je finále. Tam se totiž často kvůli riziku jezdí horší časy než v semifinále. "Takže může vyhrát kdokoliv," řekl Hradilek. "Ale já tam jedu s tím, že tuhle sezonu už si nezkazím. Chci z těch jízd mít dobrý pocit. Samozřejmě, že člověk chce mít medaili a pokud možno vyhrát, ale nějaké ambice v letošní sezoně nemůžu mít," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články