Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Holeček to dokázal, jako první vystoupal na Gašerbrum I jihozápadní stěnou

Islámábád - Unikátní prvovýstup se začátkem týdne povedl horolezci Marku Holečkovi, který spolu se Zdeňkem Hákem na pátý pokus vystoupal jihozápadní stěnou na vrchol jedenácté nejvyšší hory světa Gašerbrum I. Dosud poslední český prvovýstup si připsal Josef Rakoncaj, jenž před 27 lety dobyl Šišu Pangmu. 

Dvaačtyřicetiletý Holeček se o zdolání 8068 metrů vysoké hory v pohoří Karákoram v západní části Himálaje poprvé pokusil v roce 2009 se Zdeňkem Hrubým, avšak kvůli kolegovým závažným zdravotním problémům se na "Krásnou horu" nakonec dostal snadnějším japonským kuloárem.

Jihozápadní stěnu oba nepokořili ani o čtyři roky později, navíc Hrubý se při sestupu zřítil a zahynul. Holeček se dokázal vrátit, ačkoli kromě kamaráda přišel i o veškeré lezecké náčiní.

Přesto se nevzdal, ale v roce 2015 je s Tomášem Petrečkem vyhnalo deštivé počasí, loni zase spolu s Ondřejem Mandulou zůstali osm dní uvězněni v bivaku v zóně smrti a zpět se vrátili s omrzlinami. Úspěšný byl nakonec až letošní pokus číslo pět. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články