Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Hilgertová: Rio je za rohem, pokud budu zdravá, zabojuju o něj

Praha - Kajakářka Štěpánka Hilgertová se chce příští rok pokusit nominovat na olympijské hry. V Riu de Janeiro by to byla její sedmá olympiáda v kariéře a znamenala by start po dvaceti letech od jejího prvního triumfu na hrách v Atlantě, který tehdy za čtyři roky v Sydney zopakovala. Odradit by ji prý mohla jedině dramatická ztráta výkonnosti či zranění. Pro letošní rok potvrdila nominaci do reprezentace o víkendu na Trnávce, v týmu nechybí poosmadvacáté za sebou.

V dubnu Hilgertová oslavila sedmačtyřicáté narozeniny a nevypadá to, že by její kariéra měla skončit. V českém týmu je nepřetržitě od roku 1988. Během kariéry vybojovala dva tituly z OH, MS i ME, celkem má ve sbírce třináct velkých individuálních medailí. "Uvidíme, jak se mi letos bude dařit. Kdybych byla totálně marná nebo měla nějaké zdravotní potíže, není vyloučeno, že to odpískám," řekla po úspěšné nominaci na Trnávce.

"Ale je jasné, že boj o olympiádu do Ria je za rohem a je dost pravděpodobné, že do té nominace nastoupím. Ale bude záležet na pocitu ze sezony a na zdraví," uvedla Hilgertová. Sedmkrát na olympiádě nebyl z českých či československých sportovců nikdo. Šest účastí mají vedle Hilgertové také veslař Václav Chalupa, kormidelník Jiří Pták a Kateřina Neumannová, která ale má k pěti zimním startům jeden letní.

Je nám líto, video expirovalo.
Hilgertová vybojovala reprezentační nominaci číslo 28

O zdravotní stránku se Hilgertová musí starat čím dál víc. Vždyť kvůli bolavému ramenu málem na Trnávce ani nestartovala. "Ricla jsem si s ramenem, v pátek jsem ani nezvedla ruku. Netrénovala jsem, jen ledovala, abych to vůbec odjela. Byla jsem dokonce smířená, že to je pro mě konečná," prozradila. "Ta vyjetá nominace je pro mě tak trochu vybojovaný sen," uvedla.

Její zranění ale není vážné, rozhodně prý podle fyzioterapeuta neohrozí sezonu. "Stačily by dva až tři dny klidu a zklidnilo by se to. Ale potřebovala jsem v sobotu jet, bylo to na hraně," řekla. Skeptický kolem její nominace byl i trenér a manžel Luboš Hilgert. "Prý nevěřil, že nastoupím, natož že si to vyjedu. Jsem nadšená, že to dopadlo dobře, i když to bylo komplikované," řekla.

Nyní bude řešit, co s letošní sezonou. Hned za dva týdny je mistrovství Evropy, pak série Světových pohárů a hlavně - třetí víkend v září MS v Londýně. A na něm si může vyjet v případě účasti ve finále či při zisku medaile různě hodnotné bonusové body do domácí olympijské nominace za rok. A právě proto chce tréninku na londýnském olympijském kanálu letos dát co nejvíc.

"Takže se všechno přizpůsobí mistrovství světa. Budu se snažit využít maximum tréninků v Londýně, kde celý svět už trénuje. Musíme náskok soupeřů dohnat a jezdit tam trénovat, i když to bude drahé," plánovala Hilgertová. Tamní kanál má ráda, i kvůli němu se rozhodla zkusit se nominovat na OH před třemi roky. "Je těžký od začátku do konce, férový," uvedla. Právě na něm může začít její cesta do Ria.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články