Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

GLOSA: Válka trvá, jen MOV mění názor

Zkouším pochopit, co vede olympijského šéfa Thomase Bacha a jeho olympijskou partu k pokusům vrátit v jakékoliv formě na olympijské hry sportovce s ruským a běloruským pasem. Vždyť víc než před rokem se MOV pochlapil a jasně se postavil proti invazi Ruska s běloruskou podporou na Ukrajinu. A ta pokračuje. Za tu dobu se změnil jen počet škod, mrtvých, zraněných a nešťastných.

Protesty před sídlem MOV
zdroj: ČTK/AP

Panu Bachovi, který tvrdí, že nesouhlas Evropy s návratem ruských a běloruských sportovců je narušení autonomie sportu, už ta válka zřejmě přišla dlouhá. A autonomie sportu mu tak přijde víc než zdravý rozum. Protože na ten brutální pokus vrátit Evropu minimálně do první poloviny dvacátého století se nejde dívat očima osvíceného humanisty.

A to v lepším případě. Protože v tom druhém, v němž to vypadá jen na přístup vypočítavého bafuňáře, což je pravděpodobnější, by se celá olympijská myšlenka scvrkla do ubohého něco za něco nebo větší bere.

A tvrdit, že válek je na světě víc a nikomu to dosud tak moc nevadilo... Tahle totiž vznikla v místě, kde se to zdálo být už téměř nemožné, protože svět se tady už naučil řešit své mocenské problémy jinak než válkou.

Proto se MOV také na začátku konfliktu zachoval tak, jak se zachoval. To je ale nyní, jak se zdá, zapomenuto.

Jenže bez mimořádného tlaku na Putina a jeho klaku to nepůjde. Ten tlak musí být také zevnitř Ruska, kde je zatím podpora nesmyslného zabíjení stále velká. A jakýkoli úspěch jejich sportovců je okamžitě využit pro podporu tamních vládců.

Sport a politika by se neměly míchat dohromady, jenže některé přešlapy nelze jen odškrtnout a dát druhý pokus. Zvlášť když dopady jsou tak fatální.

Politické tlaky považuje Bach za možný konec sportu, jak ho dnes známe. Možná tak, jak ho zná Bach. Protože sport nezničí nikdo a nikdy a olympijskou myšlenku také ne. Ale takový přístup MOV rozhodně sportovním snahám o férový boj podle pravidel určitě neprospěje.

Pro normálně smýšlejícího člověka by mělo být nepřijatelné nechat sportovat občany země, která rozpoutala nesmyslnou válku, bez toho aby se od té agrese jasně distancovali.

Pak ať se vrátí, třeba v dresech s velkým: Stop válce na Ukrajině. Protože když je šance proti zlu něco udělat, udělat bychom to měli, nebo nás zlo přeroste. A vás taky, pane Bachu. Což se možná už stalo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články