Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

"From zeros to heroes" aneb Leicester vládcem Anglie

Neopakovatelné. Historické. Pohádkové. Senzační tažení Leicesteru City za mistrovským titulem bořilo mýty a narušilo zavedené pořádky v zemi, která dala světu fotbal. V době, kdy je přítok financí do kopané vyšší než kdykoli předtím, dokázal skromný tým z regionu East Midlands vystoupat k nebesům. Pohodlně se usaďte, jízda pod taktovkou zkušeného "lišáka" Claudia Ranieriho začíná…

Fotbalisté Leicesteru s trofejí pro vítěze anglické ligy
zdroj: REUTERS autor: John Clifton

Před první zastávkou je ovšem zapotřebí zařadit zpětný chod – na okamžik. Počátek kouzla modrého expresu totiž nalezneme v sezoně předcházející.

Do konce ligového ročníku 2014/2015 zbývá devět duelů. Leicesteru patří poslední místo a víra v záchranu opouští i nejzarytější příznivce. Bilance pouhých čtyř vítězství z devětadvaceti zápasů vzbuzuje oprávněné obavy.

Cenný skalp West Hamu však dodává mužstvu ztracené sebevědomí. "Foxes" zahajují útok z hlubin. Plný bodový zisk si vzápětí připisují hned šestkrát, což znamená jistotu setrvání mezi elitou. Navíc s bezpečným náskokem před sestupovou zónou.

Děkujeme, odejděte! Pearsona střídá Ranieri

Cestu do propasti nedopustil, přesto musí odevzdat řidičský průkaz. Trenér Nigel Pearson je po neshodách s thajskými majiteli odvolán a novým strojvedoucím se stává italský stratég Claudio Ranieri.

Jeho jmenování nicméně vyvolává na Britských ostrovech spíše negativní reakce. První zkušenost s anglickým fotbalem dopadla pro římského rodáka během čtyřletého angažmá v Chelsea (2000-2004) nevalně.

Jak úsměvně zní s odstupem času původní komentář uznávaného kritika Garyho Linekera. Vliv bývalého kouče Valencie, Atlética Madrid, Juventusu Turín či AS Řím byl více než zřejmý a s ohledem na historický úspěch zásadní. 

Premier League je dlouhodobě považována za nejnáročnější soutěž starého kontinentu, kde o dílčí překvapení nebývá nouze. Každý dokáže prohrát s každým. Leicester City vedený pětašedesátiletým Italem ovšem pravidelně srážel na kolena všechny - giganty hrající evropské poháry nevyjímaje.

Od zahajovacího duelu proti Sunderlandu (4:2) nastartoval motory, a přestože se jej pokoušela zastavit trojice Arsenal-Tottenham-Manchester City, konstantnímu tempu modrého expresu nestačila.

1. zastávka: King Power Stadium

V 7. kole sice přišlo první, nakonec jediné selhání před vlastními příznivci, když útulný stánek s kapacitou 32 312 diváků dobyl londýnský Arsenal. Krom tohoto utkání ale působil jako nedobytná tvrz.

Právě zde započal své galapředstavení útočník Jamie Vardy a na stejném místě překonal "nepřekonatelný" rekord nizozemské legendy Ruuda van Nisterlooye v počtu ligových gólů vstřelených za sebou. 

Kanonýr, s nímž se během dorosteneckého věku rozloučili v Sheffieldu Wednesday, kopal před šesti lety osmou nejvyšší soutěž. Pracoval dvanáct hodin denně. Živila jej výroba lékařských dlah.

Přesto dokázal ohromit kolébku fotbalu. Jedenácti góly v řadě otevřel brány do panteonu velikánů a reprezentační debut na sebe nenechal dlouho čekat. Celkově zaznamenal čtyřiadvacet ligových tref. O jednu méně než vítězný Harry Kane z Tottenhamu.

2. zastávka: White Hart Lane

Populární "Hurikán" si zlatou kopačku určenou nejlepšímu střelci zajistil, nicméně v soubojích proti Leicesteru ani jednou neskóroval. 

Svěřenci Mauricia Pochettina sice vstupovali do lednového vzájemného střetnutí jako mírní favorité, jenže modrý expres po sérii tří zápasů bez zisku plného počtu bodů opět úřadoval. Takticky svázanou bitvu, v níž kralovali strážci prostoru mezi tyčemi, rozhodl deset minut před koncem německý stoper Robert Huth. 

Budoucí šampioni se po chvilkovém odklonu vrátili do zajetých kolejí, zvyšovali rychlost a mířili k rozhodujícímu trháku. Hladké vítězství nad Stoke City potvrdili skalpem ambiciózního Liverpoolu, jemuž oplatili porážku 0:1 z Boxing Day. Nesmírně cenný domácí triumf 2:0 režíroval Vardy.

3. zastávka: Etihad Stadium

Sezónní předpoklady vzali definitivně za své demolicí Manchesteru City (3:1) v jejich svatostánku. Základní sestava hostí měla tehdy hodnotu 22 milionů liber, desetinovou oproti soupeři. Na trávníku ovšem finance nerozhodují.

Suverénně nejlepším hráčem zmíněného klání byl levonohý křídelník Riyad Mahrez, který do Anglie putoval začátkem ledna 2014 z druhé nejvyšší francouzské soutěže. Přestupová částka? 400 tisíc liber - dvoutýdenní plat Davida Silvy, španělské hvězdy "Citizens".

Za fenomenální sezonu s bilancí 17 gólů, 11 asistencí obdržel vytříbený technik cenu pro nejlepšího fotbalistu Premier League a stal se vůbec prvním Afričanem, jenž prestižní anketu opanoval.

V průběhu letní přestávky byl proto horkým zbožím na trhu. Přání získat pětadvacetiletého záložníka do svých řad vyslovila celá řada světových velkoklubů včetně Barcelony. Alžírský reprezentant přesto setrval.

4. zastávka, konečná stanice: Stamford Bridge

Pohádka o "Liškách" dospěla k senzační korunovaci, na níž vypsaly sázkové kanceláře před startem soutěže astronomický kurz 5000:1, dvě kola před koncem. Po remíze 1:1 s Manchesterem United chybělo jediné. Zaváhání Tottenhamu v derby proti Chelsea.

Svěřenci Mauricia Pochettina vedli před odchodem do kabin 2:0 a zdálo se, že bujaré oslavy budou odloženy. Comeback "Blues" však dokonal vyrovnávací trefou Eden Hazard, čímž přisoudil titul Leicesteru.

Sečteno, podtrženo – mužstvo, které během předloňské sezony strávilo 142 dní na dně ligové tabulky, zvedlo nad hlavu mistrovský pohár.

Přijímalo gratulace ze všech koutů světa, vysloužilo si tučnou finanční odměnu či vstupenku do Ligy mistrů a pevně věřilo, že dechberoucí jízda zakončená happy endem byla pouze jejím začátkem.

Z League One na anglický trůn, Leicester City Football Club (květen 2008-2016)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články