Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Fitness nerovná se činka. Trenéři našli během pandemie práci jako on-line instruktoři

V pondělí se po uvolnění vládních opatření otevřela fitness centra a posilovny. Během uplynulých šesti týdnů dělali jejich provozovatelé, ale i zaměstnanci, co se dalo. Někteří se vrhli třeba do rekonstrukcí, trenéři si zase během přerušení našli novou cestu a absenci běžné práce kompenzovali přes on-line instruktážní videa. Tento i další rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Hosty středečního vydání Studia ČT sport budou od 12:30 Kateřina Kamberská, Tomáš Verner a Michal Březina.

Fitness centrum
zdroj: ČTK

Po postupném rozvolňování opatření se může sportovat za přísně stanových specifických podmínek ve všech vnitřních prostorách.

"Bylo to dlouhé čekání. Je to jednoznačně bezprecedentní situace. Navíc to bylo v jeden moment a naše kola se naprosto zastavila. Všichni jsme chápali, že opatření jsou potřebná a nutná," řekla prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.

Přiznává, že opatření znamenala logicky velký zásah do podnikání řady subjektů, i těch provozujících fitness centra či posilovny.

"A zdaleka ne všechna centra otevřela. Pro někoho to bylo příliš rychlé rozhodnutí. Byli třeba uprostřed rekonstrukcí prostor. Většina z nás počítala s 11. květnem," uvedla Havrdová.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

Za první den opětovného fungování center si do nich našly cestu přibližně stovky lidí. "V jednom fitness centru na Vysočině měli o 40 procent menší provoz než normálně. V Praze se návštěvnost pohybovala v řádech stovek klientů."

Po prvotním vstřebání šoku, jak popsala Havrdová, začali provozovatelé center a jejich zaměstnanci přemýšlet, jak s nastalou situací naložit dál.

"Jako komora jsme dávali desatero rad, co dělat. Ať zachovají klid, ať si napíší všechny náklady, vyjednávají s personálem," sdělila Havrdová.

Okolnosti navíc donutily instruktory a trenéry využít i dosud ne tak masivně využívané cesty. "Zrychlil se posun do on-linu. Neměli by pro to třeba odvahu, ale udělali to. Teď máme zaplněný internet instruktážními videi."

Fitness centrum
zdroj: ČTK

Někteří trenéři navíc dávali svým klientům kurzy živě přes tradiční aplikace typu Facetime nebo Skype, což je případ třeba českého defenzivního záložníka Alexe Krále, který hraje za Spartak Moskva a služby svého kondičního kouče využívá takto na dálku dlouhodobě.

Havrdová nicméně přiznala, že stejně jako např. v restauratérství a hoteliérství nejspíš zažije propad i segment fitness. "Je možné, že některé provozy tuto krizi nepřežijí. Vyloučit to nemůžeme."

Zároveň ocenila pomoc od Hospodářské komory. "Navíc máme velmi dobré kontakty s Českým olympijským výborem, Českou unií sportu, o našich krocích jsme informovali i Národní sportovní agenturu," řekla Havrdová.

Základní hygienická opatření ve fitness centrech
zdroj: ČT sport

V horizontu dnů až týdnů bude řešit velké téma povinnosti nošení roušek. "Pak šatny a sprchy a třetí velké téma je kapacita tak, aby postupně mohla narůstat a mohly se cvičit skupinové lekce v sálech."

Česká fitness komora existuje již od roku 2011 a hlavním motivem pro její záložení bylo prezentovat fitness sektor coby důležité odvětví národního hospodářství s velkým potenciálem.

"Naše mise je ukázat, že pravidelný pohyb je velmi důležitý pro zdraví. Malinko bojujeme s představou veřejnosti, že fitness rovná se činka. To už dávno neplatí. Je to nejlepší prevence pro řadu civilizačních onemocnění," podotkla Havrdová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články