Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Drama krasobruslařů nejlépe zvládl Lysacek, Březina dojel desátý

Vancouver – Olympijskou soutěž ve Vancouveru vyhrál americký krasobruslař Evan Lysacek, který díky lepší volné jízdě porazil velmi těsným rozdílem 1,31 bodu Jevgenije Pljuščenka. Bronz získal Japonec Daisuke Takahaši. Od roku 1992 tak na olympijských hrách poprvé nevyhrál ruský krasobruslař. Z českých závodníků skončil lépe Michal Březina, který si oproti krátkému programu o jedno místo pohoršil a skončil desátý. I tak ale zaznamenal nejlepší olympijský výsledek pro české mužské krasobruslení od roku 1992, kdy si Petr Barna v Albertville dojel pro bronz. Tomáš Verner skončil devatenáctý. Další informace nabízí internetový speciál zoh.cz.

Finálové drama v hale Pacific Coliseum vyneslo na trůn Lysacka, který Pljuščenka porazil i přesto, že ve volné jízdě neměl na rozdíl od Rusa čtverný skok. Ve prospěch Američana rozhodlo preciznější provedení vystoupení, v němž nechyboval a výkonem 167,37 bodu si udělal osobní rekord ve volné jízdě. Zároveň předvedl třetí nejlépe obodovanou volnou jízdu v historii. Lysacek dohromady získal 257,67 bodu, Pljuščenko 256,36.  

Trojnásobný mistr světa neudržel půlbodový náskok po krátkém programu. Pljuščenkovi jako kdyby ve volné jízdě odešla skokanská jistota. Některé pokusy ustál jen s vypětím všech sil a rozhodčím se víc líbilo i Lysackovo celkové provedení. Pljuščenko utrpěl první prohru od loňského návratu mezi elitu a rozplynul se mu sen o tom, že bude druhým mužem v poválečné historii, který olympijský triumf obhájí. Naposledy se to povedlo Američanovi Richardu Buttonovi v letech 1948 a 1952.   

Březina spadl při trojitém lutzu, i tak byl spokojený

Březina si oproti krátkému programu z devátého místa nepolepšil, ale těšit jej může to, že při olympijské premiéře skončil v první desítce a jako třetí nejlepší Evropan. Ze starého kontinentu jej předčili pouze Pljuščenko a čtvrtý Švýcar Stéphane Lambiel, který neobhájil stříbro z Turína. "Být v desítce je výborné. Povedlo se to po dlouhé době, což je pro mě obrovský úspěch," prohlásil Březina. Devatenáctiletý juniorský vicemistr světa mohl myslet ještě výš, ale při volné jízdě, do níž nakonec nezařadil čtverný skok, se především v její druhé části nevyhnul několika zaváháním. 

První chyba přišla při kombinaci, kdy na trojitý flip navázal pouze jednoduchým toeloopem. Pak Březina upadl při trojitém lutzu a v trojkombinaci skočil jen axela s jednou otáčkou. Březina dostal za volnou jízdu 137,93 bodu a celkem 216,73, což je téměř o osm méně, než když na sebe v lednu poprvé výrazně upozornil na evropském šampionátu v Estonsku.   

"Naštvaný jsem byl hlavně při pádu u lutze, protože letos se mi to ještě nestalo. Asi to bylo únavou, na ledě je strašný vedro a hodně těžko se dýchá. Je to návod, jak se dál připravovat, projíždět víc volných jízd v tréninku za sebou, abych únavu i při teplu byl schopen překonat," podotkl Březina. 

Vernerovi útok na vyšší příčky nevyšel

Další český zástupce Tomáš Verner se chtěl pokusit vylepšit nepovedený dojem z krátkého programu, ve kterém dojel devatenáctý. Stejnou pozici ale obsadil i v závěrečném pořadí, když při volné jízdě chyboval. Přitom se po povedeném čtverném toeloopu zdálo, že může zahájit posun vpřed výsledkovou listinou, ale pak navršil mnoho chyb. Nepovedl se mu trojitý axel, ten samý skok pak předvedl jen v jednoduché verzi a nepřidal toeloop v kombinaci. Třiadvacetiletý rodák z Písku neskočil trojitý flip a v závěru ještě spadl na led, když zakopl při krokové pasáži.  

Verner byl z několika chyb zklamaný. "Začal jsem dobře čtverným toeloopem, ale když mi pak nevyšel axel, začal se mi ten domeček z karet sypat. Měl jsem to postavené na tom, že první tři elementy udělám dobře a potom to doskáču do konce. Nejsem úplně rozradostněný z toho, jak to dopadlo," řekl Verner novinářům.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články