Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Dočká se Česko první výhry na Masters? Je to pro mě výzva, hlásí Krpálek

Praha – Ještě žádnému českému judistovi se nepodařilo přejít přes první kolo prestižního turnaje Masters, na němž se schází nejlepších 16 judistů v jednotlivých váhových kategoriích. O vylepšení této bilance bude v neděli v marockém Rabatu usilovat Lukáš Krpálek, který by na svoje konto přidal další úspěch.

"Mám tři největší vrcholy sezony. Tím prvním je právě toto Masters, pak Evropu a srpnové mistrovství světa, které je úplně nejdůležitější, jelikož se tam body budou počítat už do dalšího roku," řekl Krpálek, mistr světa a Evropy. "Budu se snažit podat nejlepší výkon už na Masters, bude to pro mě prestižní záležitost," dodal.

Turnaj je prestižní i z hlediska počtu bodů do světového žebříčku. "Vítěz dostane 700 bodů. Více už je jen na mistrovství světa a Olympijských hrách. Polovina bodů se pak počítá do olympijské kvalifikace. Lukáš už má sice olympiádu v Riu skoro jistou, ale je potřeba, aby se udržel v nasazené osmičce," připomněl místopředseda svazu Petr Smolík.

Čtyřiadvacetiletý Krpálek se dosud Masters zúčastnil jen dvakrát, v letech 2010 a 2011. Vždy prohrál v prvním kole s bývalými mistry světa. Věří, že nyní jako nasazená jednička bude prvním Čechem, který na hvězdně obsazeném turnaji dokáže vyhrát alespoň jeden zápas. V minulosti se to kromě něj nepovedlo ani Alexandru Jurečkovi a dvakrát Pavlu Petřikovovi.

"Výzva to pro mě je. Zúčastním se tohoto turnaje po čtyřech letech, na předchozí jsem nemohl kvůli zranění nebo se to nehodilo kvůli přípravě. Teď jsme to zvolili i kvůli olympijské kvalifikaci, je to i kalendářně dobře naplánované," vysvětlil Krpálek.

Bude to pro něj teprve druhý turnaj od loňského mistrovství světa, když dlouho bojoval se zdravotními potížemi. Před měsícem byl bronzový na Grand Prix v Záhřebu, nyní se poprvé poměří s absolutní špičkou. "Je to nevýhoda. Osm měsíců jsem se nepral na větší soutěži, jezdil jsem po soustředěních, ale závod je něco jiného než trénink. Navíc jdu jako mistr světa a každý mě bude chtít porazit. Budu se ale snažit a doufám, že to vyjde a všechny porazím," dodal Krpálek.

Naději mu dává i to, že v minulých dnech se mu dařilo na soustředění v Turecku, kde se mohl se špičkou poměřit v trénincích. "Jak jsem se předtím na kempu v Budapešti trápil, teď mi všechno šlo. Pral jsem se i s těžkými váhami a dobře jsem si s nimi pohrával. Cítil jsem se opravdu dobře, tak snad mi to vydrží," uvedl.

Pokud se mu v Rabatu povede první zápas se zatím neurčeným soupeřem, v dalším kole by měl narazit na Ázerbájdžánce Elchana Mammadova, mistra světa z roku 2013. "To je starší a zkušený judista. Na turnajích jsem se s ním ještě nepotkal, ale znám ho z tréninků. Pro mě je nepříjemný, protože je menší a dělá chvaty zespoda. Bude důležité být ve střehu. Ale nejprve se k němu musím dostat přes první kolo," upozornil.

"Jsou tam jen ti nejlepší a od prvního zápasu je třeba hned podávat stoprocentní výkon. Já mám radši, když mám na začátek někoho slabšího, abych se mohl rozeprat," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články