Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

ČSTV: Bourání Strahova se teď nechystá

Praha - Český svaz tělesné výchovy a sportu (ČSTV) opět důrazně apeloval na stát, aby se začal vážně zabývat otázkami financování sportu a prosadil navýšení rozpočtu. Žalostná ekonomická situace by podle ČSTV mohla mít v příštích letech pro sport fatální následky. Předseda ČSTV Pavel Kořan zároveň popřel informace Hospodářských novin, že svaz aktuálně chystá prodej svých pozemků a staveb na Strahově.

Nové vedení ČSTV už mělo kvůli financování schůzky s politickými špičkami. "A měli jsme pocit, že problémy chápou, ztotožnili se s našimi argumenty a mají snahu je řešit," řekl na dnešní tiskové konferenci Kořan. O to víc jej překvapily informace médií, že ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy chystá ještě další škrty výdajů do sportu.

"Chápeme nutnost úspor, ale sport snesl dost argumentů, aby stát pochopil jeho význam a podpořil ho," poukázal Kořan zejména na loňskou ekonomickou analýzu, z níž vyplývá dlouhodobé podfinancování českého sportu. "Vláda chystá snížení dotací ze státního rozpočtu, ale chce získat prostředky efektivnějším čerpáním z fondů EU a transparentnějším rozdělením odvodů z loterií. "Tu snahu samozřejmě vítáme," řekl Kořan.

Je nám líto, video expirovalo.
Události, komentáře o budoucnosti Strahovského stadionu

Vedení ČSTV si nechá také připravit analýzu využití, potřeby a komerční hodnoty majetku, jehož účetní hodnota se odhaduje na zhruba 47 miliard korun. Hovoří se o možném prodeji některých zařízení, ale není to na pořadu dne. Objevily se spekulace, že má být zbourán Strahovský stadion a pozemky využity na výstavbu bytů. ČSTV ale o této možnosti nejednal ještě ani na vlastní půdě, natož s majoritním vlastníkem pozemků, tedy Prahou.

185145.jpg185147.jpg185146.jpg

"To se zbytečně ventilovalo, je to pouze syrový ideový záměr. Chceme tak jen ukázat, že se snažíme hledat i jiné zdroje," uvedl Kořan. "Rozhodně jsme o tom ještě nejednali," dodal předseda ČSTV, který je ve funkci od dubna. Svaz vlastní jen část areálu a nevelký kus pozemků. "Magistrát je o tom připraven jednat. Ale dořešení celého problému, to je otázka řady let," prohlásil Kořan.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články