Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Covid ustupuje a sportovců venku přibyde, pod střechou zatím moc ne

Konečně. Oddechli si amatérští sportovci, kterým pandemie koronaviru zavřela na dlouhé měsíce sportoviště. Od pondělí může venku sportovat pohromadě až třicet lidí, takže dvě fotbalové jedenáctky i s náhradníky v plné palbě. Sportování pod střechou je ale stále omezené, pro mladé do osmnácti let zúžené jen na dva. Ovšem mohou mít k tomu ještě trenéra.

Tréninky rozjela i Fotbalová akademie Praha
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Spokojeni s úpravou podmínek jsou tak zatím hlavně zástupci venkovních sportů, ale ti, kteří musejí do hal, stále čekají. Podle Zdeňka Ertla, předsedy Sdružení sportovních svazů ČR, by mělo rozvolňování za týden pokračovat.

"Když se situace bude zlepšovat, mohly by být i uvnitř plnohodnotné tréninky i kolektivní sporty, které jsou pro amatéry zatím zakázané," řekl Ertl s vírou, že po dlouhé době svítá na lepší časy.

O rozvolnění sportování se zasloužila skupina Restart, která zjistila, že minulý týden se při sportu z více než třiadvaceti tisíc sledovaných hráčů nakazilo devět, zatímco o týden dříve čtyřiadvacet. Což znamená, že sestupná tendence i přes sportování pokračuje.

Do studie bylo zapojeno patnáct set hlavně fotbalových a basketbalových klubů a nákaza se objevila jen ve třech. "Je nepravděpodobné, že k ní došlo přímo na hřišti, ale spíš před nebo po tréninku," uvedl pro isport.cz Antonín Plachý, který ve FAČR vede úsek trenérů. Restart se stará o co nejbezpečnější tréninky a ministerstvu podává návrhy, jak trénovat bezpečně venku i uvnitř.

Vládní opatření na cestě k normálu chtějí otevřít vnitřní sportoviště v režimu jeden na jednoho, až když bude týdenní počet 75 nakažených na sto tisíc lidí. Nyní je v republice průměr 118, pod 75 jsou Karlovarský, Plzeňský a Královéhradecký kraj. Haly pro skupinové aktivity, bazény a fitness centra by se měly otevírat až při týdenním počtu pod padesát nakažených.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články