Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Choupenitch skončil na ME pátý. Nad síly bronzového olympionika byla světová dvojka

Fleretista Alexander Choupenitch obsadil na šermířském mistrovství Evropy v Antalyi páté místo. Bronzový olympijský medailista na šampionátu v Turecku vyhrál osm zápasů za sebou, než ho ve čtvrtfinále zastavil pozdější šampion Daniele Garozzo z Itálie. Světové dvojce a nejvýše postavenému Evropanovi v žebříčku FIE podlehl Choupenitch 6:15.

Aktuálně sedmý fleretista světa Choupenitch na turnaji ovládl bez porážky sedmičlennou základní skupinu a byl jedním z pěti šermířů, kteří se do vyřazovací části probojovali se stoprocentní bilancí. Měl pak volný los v prvním kole, ve druhém porazil gruzínského soupeře z druhé stovky žebříčku Lašu Galuašviliho 15:8 a v osmifinále 45. šermíře světového pořadí Gergöa Szemese z Maďarska 15:11.

Další výhra už by mu zajistila minimálně zopakování bronzu z roku 2018, ale olympijský šampion z roku 2016 a stříbrný medailista z loňských her v Tokiu Garozzo byl nad jeho síly. Český reprezentant sice získal první bod a po první tříminutovce ještě držel nadějný stav 1:2, po pauze ale na Choupenitchovo vyrovnání odpověděl mistr Evropy z roku 2017 šesti body za sebou a náskok už nepustil.

"Naposled jsem ho porazil, ale bylo vidět, že hodně změnil taktiku, zatímco já na něj nastoupil s tím, co fungovalo naposled," uvedl Choupenitch v tiskové zprávě. "Dlouho to bylo vyrovnané, ale potom jsem dostal zásah a ještě jsem dostal červenou kartu. Najednou mi odskočil a navíc se mi nerozsvítil fleret. Bylo to trochu smolné, ale zároveň musím sportovně uznat, že soupeř šermoval líp," uznal Choupenitch.

Porážka v zápase o medaili ho mrzela. "Ale musím dnešek hodnotit pozitivně, protože jsem ve skupinách neprohrál ani jeden zápas a byl jsem nasazený do eliminace jako třetí nejlepší," konstatoval. "Páté místo beru a mám zase další motivaci před nadcházejícím mistrovství světa," řekl Choupenitch s vyhlídkami na červencový šampionát v Káhiře.

Do vyřazovacích bojů se se čtyřmi výhrami probojoval i Marek Totušek, ale po porážce v prvním kole obsadil 36. místo. Mezi kordistkami skončily ve stejné fázi Michala Pěchovová (49.) a Veronika Bieleszová (62.), stejně jako už v pátek fleretistky Štěpánka Němcová (40.) a Andrea Bímová (43.).

Mistrovství Evropy v šermu v Antalyi (Turecko):

Muži - fleret:

Finále: Garozzo - Marini (oba It.) 15:9,

semifinále: Garozzo - Avola (It.) 15:10, Marini - Chastanet (Fr.) 15:6,

...5. Choupenitch - vyřazen ve čtvrtfinále, 36. Totušek - vyřazen v 1. kole, 57. Chren, 59. Krejčík (všichni ČR) - oba vyřazeni v kvalifikaci.

Ženy - kord:

Finále: Charkovová (Ukr.) - Fiamingová (It.) 15:10,

semifinále: Charkovová - Swatowská-Wenglarczyková (Pol.) 15:10, Fiamingová - Navarriaová (It.) 7:6,

...49. Pěchovová, 62. Bieleszová - obě vyřazeny v 1. kole, 68. Saligerová (všechny ČR) - vyřazena v kvalifikaci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články