Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

Česká unie sportu chce rozšířit státní hymnu o druhou sloku

Česká unie sportu (ČUS) zahájila diskuzi o přidání druhé sloky k české státní hymně. Navrhuje, aby se rozšířená verze v rámci oslav stoletého výročí vzniku Československa hrála v roce 2018 na vyhlášení okresních sportovců a také při významných sportovních akcích. "Pokud to lidé neuslyší v kontextu, těžko se na to vytváří názor. Jde o otevření diskuze, aby lidé věděli, o čem se jedná a pak se o tom mohli pobavit," říká generální sekretář ČUS Jan Boháč.

"Každé výročí je příležitostí k tomu něco přehodnotit, o něčem se začít bavit, kam se posunout dál. V případě hymny bylo diskuzí mraky. Nejedná se o žádnou změnu. Máme jednu z nejkrásnějších hymen. Je pravda, že oslavuje kraj, kde žijeme, ale už nehovoří o těch lidech. Ta druhá sloka to trochu nabízí. Chceme proto otevřít diskuzi. Pro sportovce by byl text druhé sloky povzbuzující. I pro všechny Čechy," říká Boháč.

O písni z roku 1834 se znovu začalo mluvit po vzniku Československa v r. 1918. Skladba "Kde domov můj" se státní hymnou stala v roce 1920, závazné hudební znění bylo stanoveno až roku 1927.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Rozšíří se česká hymna o další část?

Před rozdělením Československa tvořila první část hymny, následována první slokou nynější hymny slovenské Nad Tatrou sa blýska. V roce 1990 byla první sloka písně prohlášena i za hymnu České republiky uvnitř federace, v roce 1993 se stala státní hymnou samostatné České republiky.

Píseň, která pochází z divadelní hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka, má sloky dvě. "Druhá sloka dává odpověď na otázku, kterou klade sloka první. Pokud by se s ní masově náš národ seznámil, mohl by možná nabýt většího sebevědomí a pocitu sounáležitosti s ostatními lidmi, s nimiž tu žijeme," tvrdí režisér Radim Špaček.

zdroj: ČT24

Ten se ke druhé sloce dostal přes film, na kterém nyní pracuje. "Je to o sportu, o basketu, spolupracujeme s Českou unií sportu a tenhle nápad s nahráním nové verze hymny s druhou slokou nás zaujal. První sloka bude taková lyrická, zpívají tam spíše ženské hlasy, ta druhá by měla výrazně gradovat, přidají se mužské hlasy, barytony. Je důraznější. Přizvali jsme k tomu profesionální zpěváky. Rozdíl tam je, ale aranžmá jsme zachovali. Vzali jsme to pietně," popisuje Špaček.

Problémem by se mohlo jevit striktní omezení délky hymny na sportovních akcích. "Podnět do diskuze se netýká jen sportovního prostředí. Sportovci diskuzi pouze otvírají. Pokud se to dotáhne do dobrého konce, pak nastává řada otázek. Některé federace hymny omezují na minutu, mezinárodní olympijský výbor na 75 vteřin. Museli bychom najít variantu, jak se tam naše krásná hymna vejde. Jediní na světě bychom nebyli," dodává Boháč. Prodlouženou variantu české hymny si můžete poslechnout ve videu.

Druhá sloka české hymny:

Kde domov můj,
kde domov můj.
V kraji znáš-li Bohu milém,
duše útlé v těle čilém,
mysl jasnou, vznik a zdar,
a tu sílu vzdoru zmar?
To je Čechů slavné plémě,
mezi Čechy domov můj,
mezi Čechy domov můj!

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články