Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Čerstvý olympionik Prskavec: Může být lepší den? Nemůže

Liptovský Mikuláš - Kajakář Jiří Prskavec stál před novináři a hodnotil své druhé místo, pochvaloval si stříbrnou medaili, kterou právě vybojoval na mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Liptovském Mikuláši. Vtom se výsledky změnily. "Cože, já jsem vyhrál?" divil se při pohledu na výsledkovou tabuli.

Původně vítěznému Slovinci Peteru Kauzerovi totiž rozhodčí připočetli penalizaci za dotyk branky. "Paráda! Takže znova," rozesmál se Prskavec. Prožil dnes na kanálu pod Nízkými Tatrami bláznivý den. Nejprve s napětím sledoval, jestli Vít Přindiš postoupí ze semifinále, neboť na tom byla závislá jeho olympijská nominace. Pouhých 47 setin zahrálo v jeho prospěch a mohl se radovat z toho, že pojede do Ria.

Potom místo koncentrace na finále přijímal gratulace. "To je hodně bláznivý den," uznal Prskavec. "Tohle je fakt hustý, prostě nevím, co na to říct," kroutil nevěřícně hlavou po výsledkové rošádě a nervech, které celý den prožíval. "Něco jako když jsme s Vávrou byli první dva v Praze," připomněl mistrovství světa v roce 2013, kde bylo pořadí ale obrácené.

O dva roky později v Londýně už světový šampionát vyhrál. Prskavec je tak nyní úřadujícím mistrem světa i úřadujícím mistrem Evropy; je tedy pro Rio největší favorit? "Bude to neznámá, nikdy jsem tam nebyl. Ale samozřejmě udělám maximum, abych tam byl perfektně připravený," slíbil.

Když v boji o medaile v Liptovském Mikuláši projel cílem, ocitl se na pár sekund na prvním místě o setinu před Hradilkem. Potom se propadl na třetí pozici, když mu sudí dodatečně připsali dvě trestné sekundy. Pak dokonce chvíli byl čtvrtý, když přijel do cíle v nejrychlejším času Kauzer. Pak mu rozhodčí dvě sekundy "umázli" a opět se posunul na druhé místo. A nakonec jeho jméno v oficiálních výsledcích figurovalo nejvýš.

Tuto zlatou medaili proto považuje za nejhezčí v kariéře. "Protože v semifinále i ve finále jsem dokázal něco, co jsem chtěl. V semifinále se mi splnil velký sen a ve finále jsem si ještě dojel pro titul mistra Evropy. No může to být lepší den? Nemůže," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články