Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Caruana zaútočil, výhodu ale v první vítězství neproměnil

Fabiano Caruana si v osmé partii zápasu o mistra světa vypracoval zřetelnou výhodu nad Magnusem Carlsenem, ve vítězství ji však proměnit nedokázal. Zápas o šachového krále tak zůstává i nadále nerozhodný. Caruana, který hrál s bílými figurami, se s obhájcem titulu dohodl po 38 tazích na remíze. Stav zápasu je 4:4.

Anglicko-indický šachový talent S. Royal provedl slavnostní první tah sedmé partie
zdroj: ČT sport

O titul mistra světa v šachu se hraje už od 19. století. Nikdy přitom zápas o nejvyšší šachový trůn nezačal tolika remízami, jako letos v Londýně… Na druhou stranu, historie pamatuje i delší remízové série, v legendárním střetnutí Garriho Kasparova a Anatolije Karpova v roce 1984 bylo sehráno dokonce 17 remíz v řadě (za stavu 4:0 pro Karpova).

Je přirozené pro šachovou hru, že partie vyrovnaných a kvalitních soupeřů končí remízou. Diváky pak zajímá především obsah partií, překvapivé myšlenky a napínavý průběh. A je potřeba říci, že kromě první partie zůstával londýnský zápas za očekáváním.

V dlouhé koncovce 6. partie měl sice Caruana příležitost k výhře, ale to byla spíše počítačová varianta, kterou člověk neměl moc šancí objevit. Nudná remíza v sedmé partii dokonce anglické komentátory přiměla k humorným poznámkám "Jako by se dva rytíři ve středověkém brnění pokoušeli navzájem umlátit sáčkem instantního kafe," které narážely na to, že se ani jednomu ze soupeřů nechce riskovat a hrají to bezzubě a na jistotu.

Osmá partie byla ale významným oživením zápasu. Fabiano Caruana se bílými figurami pustil do principiální varianty otevřené sicilské a Magnus Carlsen reagoval útokem na královském křídle tahem g7-g5. Caruana si nejspíš byl vědom toho, že se mu naskytla výborná příležitost.

Podle všeobecného názoru expertů je totiž ve zrychleném tempu hry převaha jeho soupeře poměrně velká, takže by se Američan určitě rád vyhnul případnému tiebreaku. Možná i proto se rozhodl zariskovat a obětoval pěšce. Po 23 tazích partie dospěla do následující pozice:

Pozice z osmé partie zápasu po tahu 23...Sd6
zdroj: ČT sport autor: Martin Petr

Pokud by bílý pokračoval v útoku tahy 24. Dh5 nebo 24. Jc4, měl by všechny trumfy v rukou, jeho převaha je poměrně velká. Hlavní silou útoku je černopolný střelec na c3, který ostřeluje oslabené postavení černého krále.

Bohužel, v kritický moment se Caruana zalekl a zahrál chybné 24. h3, což je příliš pasivní tah. Carlsen se ihned chopil šance a dobrou obranou dokázal partii zremizovat. Celý její průběh si můžete přehrát zde.

Na odlehčení – největší radost z osmé remízy v řadě měli nejspíš ti, kteří si s předstihem koupili lístek na jedenáctou partii. Teď mají totiž jistotu, že se bude hrát. Pokud by byl zápas rozhodnutý, zbývající partie už by se nehrály.

Souboj o titul mistra světa pokračuje ve středu od 16:00, kdy je na programu devátá partie. Její průběh můžete sledovat například na mezinárodním šachovém serveru chess24.com, oficiální stránky zápasu jsou zde. Carlsen má bílé figury a měl by se pokusit svého vyzyvatele zatlačit.

Na poslední dvanáctou partii si musíme počkat až do 26. listopadu, v případě vyrovnaného stavu by se 28. listopadu hrál tiebreak v rapid šachu. Pokud by i ten skončil remízou, přišly by na řadu bleskovky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články