Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Carlsenovy virtuální šachy. Norovy turnaje budou brzy pokračovat

Je nejen nejlepším šachistou posledních let, ale také čím dál důležitější postavou v celém šachovém světě. Magnus Carlsen zveřejnil další turnaje své on-line Tour, která začala již v dubnu. Od úterý sehraje dvanáct špičkových hráčů turnaje Lindores Abbey Rapid Challenge. Vítěz si přijde na 45 tisíc dolarů (asi milion a 150 tisíc korun).

Lindores Abbey Rapid Challenge
zdroj: Chess24.com

Zatímco většina sportů řeší vážné problémy, neboť turnaje či zápasy v současnosti nemohou probíhat, šachy naopak zažívají boom. Roste počet aktivních hráčů, kteří využívají internetové stránky. Množí se ale také nové turnaje, které má na svědomí mistr světa Magnus Carlsen. Norský šampionát oznámil pětidílnou šachovou Tour.

Jeden podnik už má šachový svět za sebou. Na Magnus Carlsen Invitational soupeřilo osm vynikajících hráčů, ve finále nakonec pořádající Carlsen porazil Američana Hikara Nakamuru. Turnaj zaujal: díky omezenému času na partii šlo o strhující souboje, které vyvrcholily napínavým play-off.

Takový model Carlsen hodlá uplatnit i u dalších turnajů. Ten nejbližší startuje již příští úterý. Na Lindores Abbey Rapid Challenge bude kromě Carlsena, Nakamury, čínské světové trojky Ting Li-žena a mladičkého Íránce Alirézy Firúzdži soupeřit dalších osm světových hráčů, mezi nimiž nechybí například Levon Aronjan či Sergej Karjakin, který hrál s Carlsenem o titul v roce 2016.

Magnus Carlsen na turnaji v Moskvě
zdroj: ČTK/AP autor: Maria Emilianovová

Formát se mírně změní, když do vyřazovací fáze postoupí hned osm z dvanácti účastníků. Následovat budou další turnaje: Online Chess Masters (20. 6. 5. 7.), Legends of Chess (21. 7. 5. 8.) a Grand Final (9. 20. 8.). "On-line turnaje jsou to, co světový šach v současné chvíli potřebuje," nechal se slyšet Carlsen.

V současné nejisté situaci, kdy například nebyl dohrán Turnaj kandidátů, kde partie musely být přerušeny, jde o atraktivní model pro šachové příznivce. Znalci však už začali přemítat o tom, jestli tím šachy neztrácí něco na své kráse. Přece jen tah na reálné šachovnici je něčím jiným než kliknutí myši na obrazovce počítače. Prozatím ale šachům nic jiného nezbývá.

Zdroj
ČT sport, chess24.com, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články