Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Carlsen má slibně našlápnuto k obhajobě titulu mistra světa

Soči – V dějišti letošních zimních olympijských her začal zápas o titul mistra světa v šachu. Příznivci královské hry doufali, že bude vyrovnanější než před rokem, kdy Magnus Carlsen neztratil proti Višvánáthánu Ánandovi ani partii. Jenže už po dvou dnech Nor zase vede.

Magnus Carlsen
zdroj: ČTK/ITAR-TASS

Carlsenovi se do Soči nechtělo i kvůli tomu, že zápas o titul má sponzora, který je na seznamu evropských sankcí kvůli situaci na Ukrajině. I z šachového hlediska měl Nora čekat nepříjemnější zápas než před rokem v Indii.

"Obhajovat titul je těžší než ho vyhrát. Věřte mi, je to i moje zkušenost," pronesl dvanáctý mistr světa v šachu Anatolij Karpov.

Je nám líto, video expirovalo.
Šachista Carlsen se rychle ujal vedení

Ale když se začalo hrát, vše se vrátilo do loňských kolejí. Černými Carlsen snadno udržel remízu, bílými se vrhnul do útoku na krále a přiměl Ánanda k rozhodující chybě. I když byl právě svátek otců, tatínkovi výhru nevěnoval. "Ne. Vždycky jsem hrál hlavně za sebe a kvůli sobě. Celou svou kariéru," zdůraznil Carlsen.

Indický vyzyvatel Ánand kapituloval po 35 tazích a necelých čtyřech hodinách hry. Carlsen v utkání na dvanáct partií vede 1,5:0,5 bodu. Zápas pokračuje třetím dějstvím už zítra.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články