Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

BLOG: Sankce musí Rusko pocítit i ve sportu, teď už ale opravdu

Sport a politika by měly být dvě naprosto oddělené věci. Jenže jsou případy, kdy to už asi opravdu nejde. Jestli má Vladimir Putin a jeho klika pocítit, že invazí na Ukrajinu šlápli už opravdu hodně vedle, tak odezva musí přijít ze všech stran. A to i z té sportovní, aby se nad tím zamysleli i sportovní fanoušci ze sekcí, kde myšlení nebývá zrovna podmínkou.

Eteri Tutberidzeová se svou svěřenkyní na tréninku
zdroj: Reuters autor: Aleksandra Szmigiel

První hlasy už se ozývají. Například Karl-Erik Nilsson, šéf švédského fotbalu, který, když v baráži o MS porazí Česko, může hrát další zápas v Rusku, konstatoval: "Je téměř nemyslitelné, že bychom měli za pár týdnů odehrát v Rusku fotbalový zápas. A jak to tady a teď vypadá, ani po tom netoužíme."

Jakás takás ruská sportovní izolace trvá od olympiády v Soči, kdy se provalil státem řízený doping. Ruští sportovci, kteří jsou čistí, tak na velkých akcích startují jen pod vlajkou Ruského olympijského výboru (který v tom dopingu jel mimochodem určitě také).

Je to takový ten druh trestu, aby se koza nažrala a ruský medvěd zůstal celý. A to už proto, že je opravdu veliký. A pak se okolní svět ještě snaží moc neublížit těm, kteří za to vlastně ani nemohou. Což je správné, ale i měřítka pro to, co správné je a není, se mění podle situace.

Když pak patnáctiletá krasobruslařka Valijevová na Hrách v Pekingu s prokázaným dopingem a viditelně utrápená dokončila v slzách svůj program, sklidila bouřlivý potlesk soukmenovců na tribunách. Protože ona je vlastně obětí a bruslila tu osamocená proti zvůli celého nepřejícího západního světa. Stejně vřele pak byla přivítána desítkami fanoušků i v Rusku na letišti.

A aby nebylo pochyb, že všechno to byl jen komplot proti mladičké dívce, která ještě není odpovědná za své činy, a proto nemůže být potrestána, ale závodit s dospělými, kteří nedopují, může. Tak veřejně poděkovala své trenérce Tutberidzeové a celému týmu, jak ji pěkně připravili. Nejspíš aby bylo jasné, komu za doping vzdát dík.

Je to všechno jenom divadlo, které směřuje jediným směrem – zvýšit prestiž Ruska a jeho lídrů v očích voličů. Protože i když jsou všichni proti nám (a hlavně vám), my jsme tady a ochráníme vás. Jak to vypadá v praxi, nyní dokazují ruské tanky na Ukrajině. A ty, když zaútočí po pravém křídle, tak to rozhodně nehrozí jen gólem...

To je už opravdu těžký kalibr, pro který není omluvy. Proto o tresty typu 'V tomhle dresu se znakem Ruska na prsou startovat nemůžeš! Musíš si ho dát naruby' už opravdu nejde.

Už moje babička říkala, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. A i když nebude tak hrubá, jakou nyní záplatují Ukrajinu Putinovi vyslanci míru, měli by hrubost její tkaniny pocítit i ti, kteří si ho zvolili. Už proto, že slovo volič, není odvozeno od slova vůl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články