Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

BLOG: Bacha na Bacha a spol., MOV chce vrátit Rusy a Bělorusy do hry

Mezinárodní olympijský výbor zřejmě vidí světlo na konci tunelu, nebo jeho vedení dospělo k názoru, že se válka na Ukrajině chýlí ke konci? Bohužel. Skutečnost je asi pragmatičtější: svět, i ten sportovní, si na tu válku zvykl a ruská sportovní lobby má svou sílu. Jenže na Ukrajině dál umírají lidé... Ale co do toho budeme pořád míchat sport, že jo?

Je nám líto, video expirovalo.
Lotyšsko zváží bojkot OH 2024

Sportovci za to přece nemůžou. Ti ruští a běloruští už si odpočinuli dost, tak je necháme zase závodit a soutěžit, aby se mohli kvalifikovat na olympijské hry do Paříže. A když uspějí, tak se Putin s Lukašenkem budou natřásat, jak to dělají dobře.

Takhle nějak asi funguje smýšlení lidí kolem šéfa hlavní olympijské organizace Thomase Bacha. A na to je třeba si opravdu bacha dát, protože tahle cesta vede tak maximálně do pekla. Neboť když můžeš proti zlu něco udělat, tak to udělej, a když to uděláš, tak dělej pořádně, jinak to nemá smysl.

Ukrajinci bojují o přežití s přispěním celého vyspěle smýšlejícího světa, který se zuby nehty snaží pomoci tak, aby sám do války nezabředl a ta se nerozšířila dál. Takže se nabízí jediné: stále ostřejší sankce a tlak na Rusko. Což se děje.

Je nám líto, video expirovalo.
MOV chce nechat ruské a běloruské sportovce závodit

Ten tlak musí v té velké zemi na východě na vlastní kůži pocítit nejen špička. Aby jejich nespokojenost rostla a oni by mohli na své vedení vyvinout tlak zevnitř, i když to zrovna v Rusku a Bělorusku není žádná legrace. Ale popravdě řečeno, tady taky o nic, co by mělo být k smíchu, nejde.

A ten tlak bude tím větší, čím víc lidí sankce postihnou. A to se týká i špiček sportovních. Neříkám, že právě oni mohou za válku, ale také nedělají nic moc pro to, aby skončila. Proto ať sedí doma, trénují a jezdí po pouťácích v okolí. Pořád na tom budou líp než Ukrajinci v zákopech.

Za čas se jim to třeba začne přejídat, někteří pochopí, jiní se jen naštvou a jejich nespokojenost bude mít vliv na veřejné mínění. Což zatím v Rusku vypadá spíš na hru na ukřivděného Váňu a Marfušu, jimž ubližuje celý svět.

A to by mělo trvat tak dlouho, dokud nezačnou přemýšlet o tom, proč je tolik zemí proti tomu hodnému Rusku... Protože ti těžce zasažení a ovlivnění propagandou, která je tak silná a násilná, že ji snad postupně začínají brát za své i sami její strůjci, odmítají věřit, že jim strejda Putin a jeho Bratrstvo kočičí pracky lžou. Anebo se jen bojí a už to je špatně, s tím jsme měli dlouholeté zkušenosti made in USSR – pardon: sdělano v CCCP – i my.

A do té doby, než Rusové opustí Ukrajinu, by měli jejich sportovci zůstat doma. Nebo ať startují i na olympiádě a velkých závodech pod neutrální vlajkou, ale pod takovou, na níž bude jasně: Stop válce na Ukrajině! Jinak z původně správného rozhodnutí MOV zůstane jen fešácké gesto olympijských úředníků a sportovní fair-play bude jen prázdným souslovím.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články