Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Žádné Rusko na následujících olympiádách či MS. CAS ale trest za doping zkrátil

Letní olympijské hry v Tokiu 2021, zimní olympijské hry v Pekingu 2022, fotbalové mistrovství světa v Kataru 2022 a další velké sportovní soutěže v následujících dvou letech. Na těch všech bude chybět Rusko, které bylo vyloučeno kvůli opakovaným dopingovým proviněním. Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne zkrátil na polovinu čtyřletý trest od Světové antidopingové agentury (WADA), proti němuž se Rusko odvolalo.

Budova s laboratořemi v Moskvě
zdroj: Reuters autor: Sergei Karpukhin

Ruští sportovci a týmy budou moci na velkých akcích startovat jen v případě, že nebudou zapleteni do dopingových skandálů. Nebudou smět závodit pod svou vlajkou a v případě jejich vítězství nebude znít ruská hymna. Malým vítězstvím pro Rusko je to, že sportovci budou moci mít na oděvu jméno země a její barvy, pokud bude název "Rusko" stejně dominantní jako slova "Neutrální sportovec" nebo "Neutrální tým".

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v první stručné reakci uvedl, že musí nejprve pečlivě prozkoumat, co verdikt pro soutěže na příštích dvou olympijských hrách znamená. Poté hodlá konzultovat s mezinárodními sportovními organizacemi a Mezinárodním paralympijským výborem, jak pokyny CAS realizovat.

Součástí trestu je také zákaz ucházet se v příštích dvou letech o pořádání velkých sportovních soutěží v Rusku. Národní antidopingová agentura (RUSADA) také musí světové agentuře WADA zaplatit za náklady na vyšetřování 1,27 milionu dolarů (27,2 milionu korun), 100 000 dolarů (2,1 milionu korun) jako pokutu a 400 000 franků (9,6 milionu korun) za výlohy na arbitrážní řízení.

Je nám líto, video expirovalo.
Rusko bylo vyloučeno ze sportovních akcí pro příští dva roky

Navzdory zkrácení o dva roky udělil CAS nejpřísnější sankce Rusku od té doby, co byl po zimních olympijských hrách v Soči 2014 odhalen státem řízený doping v zemi a zakrývání pozitivních testů. "Vysílá to jasný signál, že institucionalizované podvádění a intenzivní snaha podkopat světový antidopingový systém nebude tolerována," uvedl prezident WADA Witold Baňka, jenž nicméně vyjádřil zklamání, že CAS nepodpořil všechna doporučení agentury včetně čtyřletého trestu.

Spokojena nebyla ani ruská strana. "Zdá se, že nebyly vyslyšeny všechny argumenty, které přednesli naši právníci," řekl šéf RUSADA Michail Buchanov.

Verdikt CAS odsoudil šéf Americké antidopingové agentury (USADA) Travis Tygart, jenž je dlouholetým kritikem přístupu k ruskému dopingu ze strany ostatních organizací, který považuje za mírný. "Je to slabé, rozředěné rozhodnutí. To, že znovu nebyl vynesen trest odpovídající provinění, je katastrofální rána pro čisté sportovce, bezúhonnost sportu a právní řád," uvedl Tygart v prohlášení.

WADA potrestala Rusko na čtyři roky loni 9. prosince za zmanipulování dat z moskevské laboratoře předtím, než byly předány vyšetřovatelům WADA. V údajích byly mimo jiné vymazány soubory spojené s pozitivními dopingovými testy, které mohly vést k identifikaci hříšníků. Rusko se proti distanci odvolalo ještě před koncem loňského roku, a trest tak nevstoupil v platnost.

CAS se měl ostře sledovaným případem zabývat už na jaře, ale kvůli koronavirové pandemii se čtyřdenní neveřejné slyšení v Lausanne konalo až na začátku listopadu. O odvolání Ruska jednala tříčlenná komise, které předsedal Australan Mark L. Williams, a ve svém rozhodnutí zároveň potvrdila trvající suspendaci RUSADA. Celkovou zprávu o 186 stranách by měl arbitrážní soud zveřejnit v příštích týdnech.

Rusko se může proti verdiktu CAS odvolat ke švýcarskému federálnímu soudu. Podle německé agentury DPA jsou nicméně šance u nejvyššího soudu v zemi na zvrácení rozsudku CAS minimální.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články