Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Videohry patří na olympiádu, tvrdí tvůrce World of Warcraft

Londýn – Videohry mohou být vizuálně přitažlivé po široký okruh diváků, a měly by se proto stát součástí olympijských her. Uvedl to tvůrce populární hry World of Warcraft Rob Pardo s tím, že pojem "sport" má v současnosti velmi široký význam. BBC připomíná, že soutěžení ve videohrách, označované jako e-sport, již nyní přitahuje miliony diváků, nicméně zařazení nových sportů na olympijské hry představuje zdlouhavý a obtížný proces.

World of Warcraft
zdroj: YouTube autor: ČT24

"Videohry mají prostor k tomu, aby se staly divácky úspěšným sportem," prohlásil Pardo, který byl do července vedoucím kreativní sekce společnosti Blizzard Entertainment. "Pokud chcete definovat sport jako něco, co je spojeno s velkou fyzickou námahou, pak je těžké tvrdit, že by videohry měly být považovány za sport. Když se však podívám, co je již nyní součástí olympijských her, začínám takovouto definici zpochybňovat," řekl Pardo. Poukázal rovněž na bleskurychlé reflexy profesionálních hráčů videoher a na jejich schopnost činit velmi rychlá rozhodnutí v reálném čase.

Právě hraní World of Warcraft, akční fantasy, kde mezi sebou bojují členové různých skupin a ras, je podle něj náročnou disciplínou, kdy hráči musí vyhodnocovat spoustu podnětů, hýbat se, kouzlit a těchto akcí a interakcí může být klidně přes 300 za minutu.

Pardův nápad jistě není nereálný, nicméně k jeho realizaci vede ještě dlouhá a strastiplná cesta. Mezinárodní olympijský výbor totiž odmítá přijmout mezi olympijské sporty ty, které nevyžadují (alespoň na první pohled) fyzickou náročnost, třeba i šachy.

Na letošních Hrách v Soči se soutěžilo ve dvanácti nových disciplínách, ovšem v rámci stávajících sportů. Pro letní olympiádu v Rio de Janeiro 2016 se do programu po dlouhé odmlce vrací golf a sedmičkové ragby. Golf se naposledy objevil pod pěti spojenými kruhy v roce 1924, ragby slaví comeback po více než sto letech.

Chicagská Univerzita Roberta Morrise nicméně před nedávnem dospěla k závěru, že hraní na počítači je sport jako každý jiný, a dokonce nabízí sportovní stipendium hráčům onlinovky League of Legends. Finále mezinárodního šampionátu League of Legends se letos konalo v Soulu a vítězný korejský tým získal v přepočtu přes 20 milionů korun. BBC připomíná, že finále zaplnilo stadion pro 40 tisíc lidí – nehledě na další fanoušky, kteří je sledovali on-line.

Zdroj
ČT24, ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články