Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Veslaři budou na MS usilovat o rekordní účast na olympiádě

Praha - Rekordní česká výprava bude od neděle bojovat na veslařském mistrovství světa na jezeře Bled o medaile, ale zejména o postup na olympijské hry v Londýně 2012. Ve Slovinsku se představí deset posádek a 31 veslařů, přičemž představitelé Českého veslařského svazu (ČVS) věří, že většina z nich se dokáže na vrcholnou akci příštího roku kvalifikovat.

Miroslava Knapková a Ondřej Synek
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Úspěchem by podle činovníků bylo, kdyby na olympiádu postoupilo šest nebo sedm lodí. Předseda ČVS Jiří Kejval věří, že uspějí skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková, dvojskif sester Antošových i David Jirka s Petrem Vitáskem a všechny tři "čtyřky". A doufá, že náročný úkol zvládne i osmiveslice, která se na MS představí poprvé od roku 1993. "Přál bych si ale, aby postoupili všichni, což je logické," uvedl Kejval na dnešní tiskové konferenci v Praze. "Určitě bychom chtěli, aby příští rok do Londýna odjela nejpočetnější česká veslařská výprava od zavedení kvalifikací, tedy od roku 1992," podotkl.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští veslaři před šampionátem

Českým maximem je čtrnáct veslařů na minulé olympiádě v Pekingu. "Za čtyři roky jsme udělali velký kus práce a máme vše i vyvážené. Máme zkušené závodníky i mladé posádky," poukázal šéf veslařů na párovou čtyřku a osmu, kterou tvoří stříbrní medailisté z nedávného mistrovství světa do 23 let.

K postupu do Londýna musejí veslaři skončit do sedmého až jedenáctého místa, podle disciplíny. Osmiveslic postupuje sedm, ženských dvojskifů osm a skifařek devět. V ostatních kategoriích, které Česko obsazuje, se na OH kvalifikuje jedenáct lodí.

Hlavní hvězdou výpravy bude skifař Synek, který před rokem jako první český veslař získal na MS zlatou medaili v olympijské disciplíně. Finálový program šampionátu bude poprvé v historii rozdělen do čtyř dnů místo tradičních dvou nebo tří. O medaile a postupy na olympiádu do Londýna se tak bude bojovat od čtvrtka do neděle. Synka by mělo finále čekat v sobotu.

"Vše ale může zkomplikovat počasí. Loni na MS na Novém Zélandu s ním byly velké problémy, a proto je mezinárodní federace připravena program měnit. Momentálně je rozpis předběžný a bude platit za ideálního počasí," řekl reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška.

Nominace:

Muži: Ondřej Synek (skif); Jakub Houska, Jakub Makovička (dvojka bez kormidelníka); David Jirka, Petr Vitásek (dvojskif); Michal Horváth, Milan Bruncvík, Milan Doleček, Jan Gruber (čtyřka bez kormidelníka); Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník (čtyřka bez kormidelníka lehkých vah); Jan Andrle, Petr Ouředníček, Martin Basl, Petr Buzrla (párová čtyřka); Matyáš Klang, Petr Melichar, Jakub Koloc, Jakub Podrazil, Jan Pilc, David Szabó, Kornel Altman, Jiří Srna, kormidelník Martin Šuma (osma).

Ženy: Miroslava Knapková (skif); Jitka Antošová, Lenka Antošová (dvojskif); Daniela Nacházelová, Denisa Čvančarová (dvojskif lehkých vah).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články