Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Triatlonisté zahajují boj o účast na OH v Tokiu. Frintová sní o nejlepší desítce

Česká triatlonová reprezentace vstupuje do nové sezony, ve které startuje dvouletý kvalifikační cyklus o účast na letních olympijských hrách v Tokiu. V roli hlavního trenéra je nově někdejší kouč juniorů Lukáš Vrobel. Reprezentačními nadějemi jsou vedle Venduly Frintové také Jan Čelůstka a Iveta Fairaislová.

Vendula Frintová
zdroj: ČTK/DPA autor: Kai Schwörer

Frintová se může dostat na čtvrtou olympiádu, kde by ráda vylepšila 27. místo z Ria de Janeiro. "Zážitek z Ria nebyl úplně nejlepší, nedosáhla jsem výsledku, který jsem chtěla a na který reálně mám. O to je ta motivace snazší. Myslím, že Hry v Tokiu budou organizačně i zázemím lepší," uvedla Frintová, která byla patnáctá na OH v Londýně.

"Beru to tak, že podle toho, kolik mi v té době bude let, by to opravdu měly být mé poslední olympijské hry. Pořád si myslím, že je reálné umístění v první desítce. Byl by to absolutní vrchol kariéry, ale jsou to ještě dva roky a uvidíme, co se stane," dodala čtyřiatřicetiletá závodnice.

Té se velice podařil víkendový závod mistrovství světa v Jokohamě, který byl prvním dílem olympijské kvalifikace. Frintová skončila sedmá a stejná příčka jí patří i po třech závodech světového šampionátu. Česká závodnice vstoupila 14. místem v Abú Zabí, na Bermudách si poté o tři příčky polepšila a teď vybojovala ještě výraznější výsledek.

"S výsledkem v Jokohamě jsem určitě moc spokojená. Loni pro mě bylo maximum jedno desáté místo v sérii mistrovství světa, v roce 2016 šesté místo ve finále. Teď jsem zpátky v desítce a chtěla bych se tam co nejdéle udržet. Každý závod je jiný, bojuju, co to jde, ale je to těžké," přiznala Frintová.

Ta se do první světové desítky tlačí posledních šest let, pořád ale zůstává spíše na okraji. "Kdyby se mi letos povedlo tam protlačit v konečném pořadí, považovala bych to za jeden ze svých největších úspěchů," řekla Frintová.

Je ráda, že sedmé místo vybojovala právě v Jokohamě. Tamní trať totiž dobře zná. "Jokohama byla vybrána záměrně. Začátek v Japonsku a konec tamté jako vrchol olympiády. Závod jsem tam absolvovala asi popáté. Vždycky je to velice rychlé, technická trať, ale trať pro olympijské hry bude jiná, a tu jsme si ještě nemohli ozkoušet."

Vendula Frintová
zdroj: Česká triatlonová asociace

Na OH 2020 se poprvé uskuteční i triatlonový závod smíšených štafet, který absolvují dva muži a dvě ženy z každého týmu. Nastavený kvalifikační systém však zatím České republice dává minimální šanci na účast.

"Nominace jsou přes nějaký seriál závodů a v podstatě jsme se zatím nedostali ani na startovní listinu, takže jsme diskvalifikovaní ještě dříve, než se ta nominace rozběhla," řekl trenér Vrobel, který v roli trenéra nahradil bronzového medailistu ze Sydney Jana Řehulu, s nímž bude dál úzce spolupracovat.

Jan Čelůstka: "Olympijská kvalifikace má dvě části, každá má rok. 24 měsíců běží žebříček, kde se nakonec udělá čára a 55 lidí pojede. Vidím to tak půl na půl. Kdybych tomu nevěřil, nebudu se o to pokoušet. Ale statisticky to vidím takhle."

Česká triatlonová asociace vyjednává o tom, aby mohla klíčové závody absolvovat. "Pokud by se to povedlo diplomaticky, musí se to povést i sportovně a pak můžeme na olympiádu dostat čtyři lidi. Pokud se to z hlediska diplomacie nebo sportovní stránky nepovede, pak je maximum dva lidi, což znamená jeden muž a jedna žena," uvedl Vrobel. "Nejsilnější státy mohou vyslat tři lidi," dodal Čelůstka.

Jan Čelůstka
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

"Pokud nepřijdou nějaké nepředvídatelné zdravotní problémy, tak Vendula Frintová je opravdu na úrovni a sbírá takové body, že by už po této sezoně měla mít olympiádu téměř jistou. V mužích se o to mohou poprat Honza Čelůstka a Franta Linduška. Díky té štafetě by to mohlo zase padnout jenom na jednoho. Realisticky to bude na hraně," doplnil kouč.

"Sezonu začínám naostro příští týden na Světovém poháru v Kazachstánu, na což pak navazuje mistrovství České republiky v Brně. Pokusím se být do nejlepší desítky," prohlásil Čelůstka.

To Fairaislová je zatím v kategorii do 23 let a v plánu má zejména Evropské poháry a mistrovství Evropy, které se uskuteční koncem října v Izraeli. "Chci sbírat zkušenosti na poli dospělých a snažit se jim co nejvíc konkurovat. Chybí mi ale hlavně síla na kole a v plavání, musím jí nabrat," naordinovala si.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články