Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ve stopách Kulhavého. Byla by blbost mít malé ambice, chci medaili, hlásí Cink před OH

Dvakrát už na olympijských hrách byl. Dvakrát z toho bylo čtrnácté místo. Třetí start pod pěti kruhy by už ale biker Ondřej Cink chtěl výrazně úspěšnější. Třicetiletý český reprezentant do závodu půjde jako jeden z medailových aspirantů a i sám hlásí, že v Tokiu má nejvyšší ambice. Ideálně by chtěl navázat na Jaroslava Kulhavého.

Ondřej Cink
zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/ autor: Červený Michal

"Snažil jsem se na olympiádu moc nemyslet, abych si na sebe nebral tlak a nervozitu. Soustředil jsem se na přípravu, které jsem dal sto procent a myslím si, že jedu dobře připravený. Uvidíme, na co to bude stačit," řekl Cink před odletem do Tokia. Oproti původním plánům se rozhodl zrušit závěrečné soustředění a připravoval se doma. "Myslím si, že to bylo pro psychickou pohodu lepší," uvedl.

Člen polského týmu Kross Racing má už dostatek olympijských zkušeností a pokusí se je prodat. "Na předešlých Hrách jsem byl dost mladý a výkonnost nebyla jako teď. Výsledky ze světových závodů jsou nyní super, takže by asi byla blbost jet tam s ambicemi (na umístění) třeba do desátého místa. Dal jsem si nejvyšší cíle a doufám, že to dopadne," řekl Cink.

Rád by navázal na medailové úspěchy Jaroslava Kulhavého z Londýna a Ria. "Když to nedopadne, tak se svět nezboří. Jsou přede mnou další závody," doplnil s tím, že v Riu byl hodně nervózní. "Už jsem tam jel s ambicemi a cílili jsme jen na jeden den. Hodně jsem se na to zaměřoval a pak to nedopadlo. Teď jsem se soustředil na celou sezonu a neupínal se na Tokio."

Po úspěchu v Les Gets je ale dobře naladěný. "Bylo hodně důležité, že se mi podařilo dojet vepředu. Hlavně jsem si posílil motivaci pro trénink, mohl jsem se připravovat s čistou hlavou," uvedl Cink, za jehož zlepšenými výkony jsou i změny v přípravě. "V posledních dvou letech se hodně změnila. Dříve jsem se připravoval v posilovně jen v zimě, ale teď jsme trénovali intenzivně i mezi závody v létě. Cítím, že mi to silově hodně pomohlo. Horská kola se hodně mění, zrychlila se a už to není jen o jezdění na kole," uvedl.

Zejména z pohledu psychiky jej posílila i sezona 2017, kterou strávil na silnici a jezdil za elitní tým Bahrajn Merida. Před čtyřmi lety se představil i na Tour de France. "I když jsem tam závodil jen třičtvrtě roku, tak silniční cyklistika je hodně o hlavě. Psychická odolnost se mi hodně zlepšila. Když jsem jel Tour de France, tak jsem opravdu trpěl. Horská kola jsou oproti tomu o hodně jednodušší. Příprava ale stojí i tady hodně sil," řekl Cink.

"Van der Poel to bere hodně vážně"

Oproti většině závodů v sezoně však bude mít Cink a spol. v Tokiu o jednoho hvězdného soupeře více. Ze silnice se zpět do terénu chystá Nizozemec Mathieu van der Poel, který jezdil na Tour de France, jež skončila v neděli, šest dní ve žlutém dresu.

"Všichni viděli, jak v prvním týdnu řádil na Tour de France a už dlouho před olympiádou prohlásil, že je to jeho hlavní cíl – horská kola v Tokiu. Myslím si, že přijede stoprocentně připravený a bylo vidět, že to ani na Tour nepodcenil a po prvním týdnu odstoupil. Ukázal, že to bere hodně vážně," řekl Cink.

Očekává, že několikanásobný mistr světa v cyklokrosu bude chtít udávat tempo hned od začátku. "Bude to s ním složité, ale je to jeden závod za čtyři roky, takže nemá cenu se někde šetřit. Prostě to zkusit a buď to vyjde, nebo ne," pousmál se rodák z Rokycan.

Trať, na které se bude v Tokiu závodit, si vyzkoušel již v roce 2019. "Je to hodně nahoru – dolů, krátké kopce a spíše to bude sedět závodníkům, jako je Van der Poel nebo Nino Schurter. Myslím si ale, že to bude hodně zajímavý závod pro lidi. Nebude tak selektivní, myslím si, že pojede velká skupina. Odhaduji, že se bude rozhodovat až v posledním kole," řekl Cink.

S ohledem na časový posun by do Japonska raději odletěl dříve. Podle pravidel Mezinárodního olympijského výboru to ale nebylo možné. "Uvítal bych, kdybych tam mohl být alespoň deset dní před závody," přiznal. Závod jej čeká přesně za týden.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články