Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Tušila jsem, že to bude rychlé. Hranice neexistují, říkala po rekordu McLaughlinová

Závody na 400 metrů překážek byly v obou kategoriích ozdobou atletického programu. Sydney McLaughlinová posunula světový rekord téměř o půl vteřiny a porazila svou krajanku Dalilah Muhammadovou. Čemu přičítala tak výjimečný čas? Kromě povrchu tokijské dráhy i konkurenci mezi oběma Američankami a bronzovou Femke Bolovou z Nizozemska.

Sydney McLaughlinová a Dalilah Muhammadová
zdroj: ČTK/AP autor: Andrej Isakovic

Nová olympijská šampionka v mládí překonávala juniorská maxima a předpovídala se jí velká budoucnost. Sedmnácté narozeniny oslavila v Riu, kde postoupila do semifinále, zatímco kralovala Muhammadová.

Ta ovládla i předloňský světový šampionát v Dauhá. To už k tomu potřebovala před McLaughlinovou překonat světový rekord. "Sydney je mladá. Bude tady po zbytek mojí kariéry. Prostě se s tím budu snažit vyrovnat a uvidím, co se dá," uvedla v roce 2019 Muhammadová.

Mladší krajanka ji v létě připravila o světový rekord, který vylepšila na 51,90. Dnes pod tuto hranici běžely obě. Muhammadová skončila druhá za 51,58, ale nelitovala, že má "jen" stříbro. "Měla jsem úžasný rok a překonat osobní rekord je prostě skvělé. Jsem šťastná, že jako Američanky máme double, a dnes jsem ráda za druhé místo," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
Senzační výkon Sydney McLaughlinové na 400 m překážek

McLaughlinová už po úterním galapředstavení překážkářů tušila, že se mohou na Olympijském stadionu v Tokiu dít velké věci. "Věděla jsem, že to může být rychlé, obzvlášť na téhle dráze," řekla. Zatímco Warholm po svém triumfu křičel na celý prázdný stadion, McLaughlinová vypadala, jako by se jí životní úspěch vůbec nedotkl. "Já jsem klidnější než on, všechno jsem to zpracovávala, držela jsem to v sobě," komentovala své chování.

O kus dál ji posunula spolupráce s trenérem Bobem Kerseem, ke kterému na přelomu loňského a letošního roku přešla od Joanny Hayesové. Uznávaný kouč je manželem šestinásobné olympijské medailistky Jackie Joynerové-Kerseeové a dlouholetým trenérem legendární čtvrtkařky Allyson Felixové.

Na začátku sezony naordinoval McLaughlinové několik závodů na 100 metrů překážek, aby získala rychlost. Až začátkem června McLaughlinová poprvé vyběhla na dlouhé překážky a o tři týdny později na americké kvalifikaci jako první žena pokořila hranici 52 sekund. Kersee ji naučil o závodech víc přemýšlet. "Před Bobem jsem závodila instinktivně. Rozhodně se změnil způsob, jak k závodům přistupuji," poznamenala.

Tři nejrychlejší překážkářky olympijského závodu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Na brány amerického království klepe nová evropská hvězda Femke Bolová. Jednadvacetiletá Nizozemka při absenci amerických hvězd vládla Diamantové lize a nyní s nimi držela krok až do cílové rovinky.

Časem 52,03 překonala o 31 setin osmnáct let starý evropský rekord Julie Pečonkinové z Ruska. Do června by tento čas znamenal nový světový rekord. "Je skvělé vidět, na jak vysoké úrovni jsou nyní dlouhé překážky. A to, že toho můžu být součástí, to ještě vylepšuje," pochvalovala si.

Minimálně společně s McLaughlinovou mohou vzhledem ke svému mládí posouvat hranice dál. Mimořádná konkurence prospívá všem. "Myslím si, že všechno je možné, když závodíme proti sobě. Hranice neexistují," dodala McLaughlinová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články