Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jako Rohan. Také šermířka Sofia Pozdňakovová zopakovala medailový úspěch svého otce

Nejen stříbrný kanoista Lukáš Rohan v Tokiu napodobil olympijský úspěch svého otce. Totéž se podařilo ruské šermířce Sofii Pozdňakovové, jež se stala šampionkou s šavlí, stejně jako to dokázal v roce 1996 její otec Stanislav. Ten životní turnaj své dcery prožil v Tokiu jako šéf Ruského olympijského výboru, který vede od roku 2018. A ruský finálový duel šavlistek byl o to pikantnější, že druhá jeho aktérka Sofia Veliká je v podstatě Pozdňakovovou kolegyní –⁠ v Ruském olympijském výboru vede komisi sportovců.

Sofia Pozdňakovová
zdroj: ČTK/AP/Andrew Medichini

"Když jsem se dostala k šermu, lidi mě neoslovovali jménem, ale říkali mi dcera Pozdňakova," řekla po životním úspěchu Pozdňakovová. "Samozřejmě, že jsem hrdá, že jsem jeho dcera, ale jsme každý jiný. Každý člověk je individuální osobnost," dodala.

Olympijský titul vzala už jen jako potvrzení toho, že je sama sebou. Z otcova stínu vystoupila už před třemi lety na mistrovství světa, kde rovněž vyhrála individuální soutěž. "Od té doby už lidé neříkají: 'To je jeho dcera', ale: 'To je dobrá sportovkyně," řekla Pozdňakovová. "Tehdy jsem ukázala, že jsem jako sportovec svou vlastní osobností. Teď jsem to potvrdila a je to skvělé. Jsem sportovkyně se svou vlastní historií," radovala se čtyřiadvacetiletá šermířka.

K vyrovnání otcovy bilance má zatím ještě daleko, ale sbírka úspěchů se jí rozrůstá. Vedle titulu světové šampionky má z Wu-si 2018 také týmové stříbro, předloni na MS v Budapešti byla členkou zlatého družstva. A z mistrovství Evropy má doma dvě zlaté medaile a jednu stříbrnou ze soutěží družstev.

Nyní sedmačtyřicetiletý Stanislav Pozdňakov má z olympiád vedle atlantského individuálního úspěchu ještě další tři zlaté medaile a jednu bronzovou z týmových soutěží. Je desetinásobným mistrem světa, z toho polovina titulů je z jednotlivců, pětkrát byl i mistrem Evropy sám a osmkrát s družstvem.

Pro šestatřicetiletou Velikou skončilo třetí olympijské finále za sebou porážkou a získala stříbro stejně jako v Londýně a Riu de Janeiro. V Brazílii byla alespoň členkou zlatého týmu. Je osminásobnou mistryní světa, z toho dvakrát mezi jednotlivkyněmi, a z ME má dohromady ještě o jeden titul víc než Pozdňakov. Individuální kontinentální šampionkou se stala stejně jako on pětkrát.

"Byla jsem připravená získat zlato, ale jsem ráda za Sofii. Ona si zlato zasloužila. Věřila jsem si, ale dělala jsem chyby," uvedla Veliká po porážce 11:15. Neřekla by, že ji finálové prohry z předchozích dvou Her nějak víc svazovaly, a nechtěla turnaje srovnávat. "Tohle byla úplně jiná situace. Jiné Hry, jiné zápasy, jiné soupeřky. I příprava a všechno bylo naprosto odlišné. Narodilo se mi druhé dítě (v roce 2018), k tomu ta pandemie, prostě všechno. Je to úplně jiný život, tak jsem ráda, že mám stříbro," řekla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články