Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Byla to pro mě nepopsatelná směs pocitů, líčila narychlo vyléčená Holasová

Gymnastka Aneta Holasová zvládla svou soutěž v Tokiu bez velkých potíží. Bezproblémová rozhodně nebyla příprava, protože si dvacetiletá závodnice dva měsíce před Hrami zlomila nohu a přetrhla vaz v kotníku. Přesto zvládla své tělo zrestaurovat a odcvičit upravené sestavy. Na postup do finále víceboje body nestačily, přesto byla česká závodnice velmi spokojená.

Aneta Holasová
zdroj: Reuters

Holasová si zlomila lýtkovou kost, naštípla kost holenní a přetrhla vaz v kotníku. Stalo se tak necelé dva měsíce před startem olympijských her. "Jsem velice ráda, že jsem tu mohla být a nastoupit. Ihned po úrazu, když jsem měla berle, jsem začala každý den jezdit na Olymp, kde jsem podstupovala dvě tři hodiny rehabilitaci," líčila.

"Když jsem začínala s tréninkem, tak jsem musela na to jít hodně opatrně, ale také rychle, protože jsem neměla čas. Musela jsem dávat pozor na nohu a makat na sobě na dvě stě procent. Celé ty dva měsíce jsem musela někdy i přetrpět, ale výsledek za to stál," pousmívala se za rouškou. 

Na prostných ale zdravotní omezení na Holasové nebylo znát. Jak bylo jejím zvykem, zařadila dvojité prohnuté salto, což jí vyneslo nejvyšší známku z její skupiny. "Tenhle prvek jsem opravdu chtěla předvést, přestože jsem další sestavy měla lehčí. Měla jsem z toho radost, že se to povedlo," pochvalovala si.

Na náčiních ji ale zdraví omezilo. "Musela jsem ubírat obtížnost na všech náčiních. Například na závěr z kladiny jsem musela jít jenom "prkno" a nemohla jsem udělat dvojité salto.  Nechtěla jsem spadnout z obyčejné piruety. I tento prvek jsem musela upravit, protože normálně točím na druhé noze. Tím, jak točím na druhou stran, tak je to pro mě těžký prvek. Na prostných i bradlech byly sestavy jednodušší. Ale nemrzí mě to, bylo to pro mě maximum," vysvětlila. 

Ne všechny prvky se daly ale upravit tak, aby Holasová při nich využívala jen nezraněnou nohu. "Při odrazech se odrážím, či dopadám na poraněnou nohy, což nebylo příjemné. Jsem ráda, že jsem zajela závod bez pádu. Po dokončení jsem cítila hrdost, spokojenost a radost. Směs pocitů, které ani neumím dobře vyjádřit."

Holasová plánovala do svého druhého přeskoku zařadit prvek "Jamašita", nímž ohromila v Tokiu Věra Čáslavská při Hrách roku 1964. Nakonec z plánu ale raději vycouvala.
"Uvažovala jsem o něm, na počest Věry Čáslavské, která se ním prosadila. Po těch peripetiích jsem si nevěřila, že bych to předvedla stoprocentně správně," vysvětlila. Odkaz české sportovní legendy, ale už není mezi gymnastickými kruhy a Japonci znát. "Téma to není, jak ze strany ostatních gymnastek, tak ze strany Japonců, byť tady byly pouze pořadatelé," dodala.

Do finále víceboje postupuje 24 nejlepších závodnic. Holasová tam měla z 73. místa poměrně daleko. Česko dle ní ztrácí na velmoci zejména kvůli finančním podmínkám. "Máme velmi špatné podmínky, nejvyspělejší státy mají několikanásobně bohatší zázemí, my ale dobře pracujeme s tím, co máme. Máme také málo lidí. Například USA má tolik kvalitních gymnastek jako skoro celá Evropa," pověděla.

Pořadí po kvalifikaci vede favorizovaná Američanka Simone Bilesova, byť ani ona se nevyvarovala tří viditelných chyb. Holasová za jejím bodovým ziskem ale nevidí důvod, že by fenomenální závodnice byla oblíbenkyně u rozhodčích. "Neřekla bych, že to hraje roli. Bilesová má výrazně těžší triky, takže jí body nažene obtížnost, přestože udělá nějaké chyby," nachází důvod Holasová.  

Hlavní zprávy

Nejčtenější články