Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šetrnější olympijská pochodeň. Místo plynu v ní bude hořet vodík

Olympijský oheň bude v pochodni poprvé hořet díky vodíku. Pořadatelé letošních Her v Tokiu použijí v části tradiční štafety toto ekologické palivo místo obvyklého plynu.

Olympijská pochodeň
zdroj: Reuters

Při spalování vodíku se neuvolňuje oxid uhličitý, takže jeho použití zapadá do snahy organizátorů o co nejmenší uhlíkovou stopu způsobenou největší sportovní akcí tohoto roku.

Olympijské medaile jsou vyrobeny z materiálu získaného ze starých mobilních telefonů, postele pro olympioniky jsou z recyklovatelného kartonu, olympijské pochodně z hliníkového odpadu. Nyní pořadatelé oznámili další příspěvek k ochraně životního prostředí.

Vodík bude v pochodni v prefekturách Fukušima a Aiči a v části Tokia. Bude rovněž dodávat energii olympijskému ohni, který se tradičně rozhoří nad dějištěm her při slavnostním zahájení.

"Během příprav Her organizační výbor trvale propaguje úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů energie ve snaze o podporu vytváření uhlíkově neutrální společnosti," uvedli pořadatelé.

Při olympijských hrách, které se uskuteční od 24. července do 9. srpna, bude rovněž nasazeno asi 500 vozidel na vodíkový pohon. Štafeta s olympijskou pochodní začne 26. března ve Fukušimě a povede přes všech 47 japonských prefektur na zahajovací ceremoniál do Tokia.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články