Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Překvapení se nekonalo, dvanáctiletá stolní tenistka ze Sýrie vypadla v prvním kole

Nejmladší olympionička letošních her a pátá nejmladší v historii vypadla v prvním kole turnaje ve stolním tenise. Hind Zazaová, která se narodila 1. ledna 2009, nestačila ve čtyřech setech na Liu Jia z Rakouska. Se svou soupeřkou si alespoň po zápase pořídila na památku selfie. "Byla to velká lekce. Příště budu ještě víc pracovat, abych prošla přes první, druhé i třetí kolo," citovala agentura Reuters Zazaovou.

Nejmladší olympionička tokijských her Hind Zazaová
zdroj: ČTK, ZUMA autor: Carl Sandin

Zazaová s devětatřicetiletou mistryní Evropy z roku 2005 prohrála za 24 minut 4:11, 9:11, 3:11 a 5:11. Liu Jia pak svoji mladou soupeřku ocenila. "Včera jsem se bavila se svojí desetiletou dcerou a říkám jí: 'Víš, že budu hrát proti někomu, kdo je jen o dva roky starší než ty?' A ona: 'Tak hlavně abys neprohrála'. Já na to: 'Nedostávej mě pod tlak'," uvedla Rakušanka.

Dvanáctiletá Hind touží po účasti na dalších olympiádách. Na té letošní bylo hlavním cílem vlajkonošky syrské výpravy přinést svým krajanům radost a inspirovat je. Stolní tenis hraje od svých pěti let a změnil jí život. "Dal mi všechno a naučil mě být silnou a sebejistou," popsala.

Přípravu ovlivnila válka v Sýrii

Cesta mladé olympioničky do Tokia, kde se představila jako první syrský zástupce ve stolním tenisu v historii, nebyla vůbec snadná. Kvůli občanské válce v Sýrii nemohla cestovat k zápasům do zahraničí a výpadky elektřiny ji omezovaly v tréninku.

"Připravit se na olympiádu bylo psychicky hodně náročné, ale zvládla jsem to a myslím, že tu odolnost jsem ukázala i v zápase," uvedla nejmladší účastnice her od jedenáctiletého španělského veslaře Carlose Fronta v Barceloně v roce 1992.

Hind Zazaová byla při slavnostním zahájení vlajkonoškou syrské výpravy
zdroj: ČTK, AP autor: Martin Rickett

"Za posledních pět let jsem nasbírala hodně různorodých zkušeností. Především kvůli válce v zemi. A také kvůli odložení olympiády a pozastavení finanční podpory na přípravu. Bylo to těžké, ale bojovala jsem," prohlásila stolní tenistka.

Teď se Zazaová vrací na svou tréninkovou základnu v Damašku a chce se ve stolním tenise nadále zlepšovat. Usiluje také o studium práv nebo farmacie. Pro své vrstevníky má jasné poselství. "Můj vzkaz všem, kteří jsou v podobné situaci: Když budete tvrdě dřít bez ohledu na komplikace, tak se vám váš sen splní," uzavřela.

Zdroj
ČT24, ČTK, ESPN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články