Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Povinnost splněna: Předseda ČOV podepsal přihlášku, prezident dopis a Češi mohou do Tokia

Čeští sportovci se mohou zúčastnit olympijských her v Tokiu. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval při slavnostním ceremoniálu v Míčovně na Pražském hradě podepsal přihlášku českého týmu a prezident Miloš Zeman průvodní dopis pro prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Thomasa Bacha.

Oba dokumenty jsou podmínkou k účasti českých sportovců a budou neprodleně doručeny do sídla MOV v Lausanne. Olympijské hry v Tokiu se uskuteční od 24. července do 9. srpna 2020.

Podpis přihlášky právě v Míčovně v Královské zahradě Pražského hradu považoval Kejval za symbolický. "Je to v budově, která byla už v polovině 16. století od svého začátku zasvěcena sportu. Je hezké, že se po 500 letech alespoň podpisem přihlášky vrátíme k jejímu původnímu účelu, to je sport," řekl ve svém projevu.

Připomněl poslední olympijské hry v Tokiu, které byly v roce 1964 jedním z impulzů pro ekonomický rozvoj Japonska. "Je nutné si připomenout i otisk českých sportovců. Tehdy jsme byli v pořadí národů na 9. místě, získali jsme 14 medailí, z toho pět zlatých," vzpomínal Kejval na hry, jejichž velkou hvězdou byla gymnastka Věra Čáslavská. Ta vybojovala tři zlaté a stříbro v družstvech.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi se hlásí na olympijské hry

Pak Kejval popřál hodně štěstí českým sportovcům, kteří v současné době hlavně bojují o účast na OH. Sportovní ředitel ČOV a šéf české mise Martin Doktor se nedávno nechal slyšet, že by byl rád, kdyby se v Tokiu představilo alespoň 120 českých sportovců. Zatím mají jistotu plavci Simona Kubová, Jan Micka, Barbora Seemanová, ženská kraulová štafeta na 4x100 metrů a moderní pětibojař Martin Vlach. Čtyři místa pro Česko získali střelci a tři místa vybojovali na MS rychlostní kanoisté.

Kvalifikační požadavky IAAF splnili také atleti Zuzana Hejnová, Jakub Vadlejch, Nikola Ogrodníková a Tomáš Staněk, ale jejich nominaci musí potvrdit český svaz, který ještě svá kritéria nezveřejnil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články