Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Volejbalovými šampionkami jsou poprvé Američanky. Srbky po stříbru v Riu získaly bronz

Historicky první zlato pro USA vybojovaly ve třísetovém finále volejbalistky nad Brazilkami. Nové olympijské šampionky se soupeřkami sehrály dva vyrovnané sety 25:21 a 25:20, v posledním náskok nepustily a vyhrály 25:15. Bronz berou Srbky. Obhájkyně stříbra z Ria de Janeiro dosáhly na další cenný kov po jasné výhře nad Koreou 3:0 po setech 25:18, 25:15 a 25:15. 

Srbské volejbalistky se radují z bronzu
zdroj: Reuters autor: Ivan Alvarado

Boj o olympijské zlato měl stejné obsazení potřetí z posledních čtyř turnajů pod pěti kruhy. V Pekingu 2008 i Londýně slavily shodně po výhře 3:1 Brazilky. Tokio patřilo americké odvetě a historicky prvnímu volejbalovému ženskému zlatu po výhře 3:0. Po prvních dvou vyrovnaných setech 25:21 a 25:20 si Američanky jasně podržely vítězství 25:14 a slaví olympijský titul.

Američanky získaly na OH medaili počtvrté za sebou. Na předchozích turnajích pod pěti kruhy braly dvakrát stříbro a naposledy v Riu de Janeiro bronz. Dnes ve finále uspěly až na čtvrtý pokus – boj o zlato ztratily nejen v Pekingu 2008 a Londýně 2012, ale také v roce 1984 na domácí půdě v Los Angeles.

Je nám líto, video expirovalo.
Americké volejbalistky vyzrály na Brazilky a slaví historické zlato

Tým vedený legendárním Karchem Kiralym potvrdil pozici lídra světového žebříčku. Na turnaji prohrály Američanky pouze jedinkrát, a to ve skupině s Ruskami. Kiraly, který jako jediný vyhrál olympiádu v šestkovém i plážovém volejbalu, nyní slaví triumf také jako trenér.

"Cílem tady však nebylo získat pro mě čtvrtou medaili, ale pomoci ženám USA stát se olympijskými vítězkami. Stříbro měly z těch předchozích jedenácti účastí třikrát, vedle toho i dva bronzy, ale žádné zlato. Naprosto mě zasáhlo, jak moc tohle chtěli všichni z týmu změnit," prohlásil Kiraly.

Brazilky nedosáhly na třetí zlato z posledních čtyř OH, přesto vylepšily páté místo z domácí olympiády v Riu. Stříbro mají poprvé po dvou zlatých a dvou bronzových medailích.

Američanky si šly hned od začátku za svým. Vypracovaly si náskok 6:1, a přestože se soupeřky postupně také dostaly do hry, jen těžko hledaly cesty, jak kompaktně hrající tým USA zastavit.

Ve druhém setu utekly Američanky, které se mohly v útoku opět spolehnout na Andreu Drewsovou, autorku 15 bodů, až do vedení 19:10 a zvýšily na 2:0. Brazilky pak sice slibně začaly třetí sadu, ale za stavu 7:7 jako kdyby už zcela rezignovaly a výsledkem byl debakl v podobě pouhých 14 uhraných bodů.

"Američanky předvedly svůj nejlepší zápas tady na turnaji. Musím ale pogratulovat svým spoluhráčkám, že jsme došly tak daleko. Určitě jsme nebyly favoritkami na finále, ale dostaly jsme se tam. Tohle stříbro bereme jako zlato, i proto, že trvalo dlouhých pět let, než jsme se mohli vrátit zase zpátky," řekla Natália Pereiraová s připomínkou čtvrtfinálového selhání z domácího prostředí.

Srbky potvrdily roli favoritek a přehrály Koreu 3:0

Srbky, které jsou úřadujícími mistryněmi světa i Evropy, potvrdily v souboji o bronz roli obrovských favoritek. Zpočátku sice jako kdyby ještě potřebovaly setřást zklamání ze semifinálové porážky s USA, prohrávaly 10:13, ale pak už zapnuly naplno a o vítězkách nebylo pochyb.

I díky tradiční opoře Tijaně Boškovičové, která se postarala o 33 bodů, uzavřely srbské hráčky duel už po hodině a čtvrt. Korejky o druhou olympijskou medaili po bronzu z Montrealu 1976 usilovaly marně.

Volejbal:

Ženy:

O 3. místo: Srbsko - Korea 3:0 (18, 15, 15)
Nejvíce bodů: Boškovičová 33, M. Popovičová 8, Rašičová 6 - Kim Jon Koung 11, Kim Hi-čin 8, Pak Čong-a 7.

Finále: USA - Brazílie 3:0 (21, 20, 14)
Nejvíce bodů: Drewsová 15, Bartschová-Hackleyová 14, Larsonová 12 - Rodriguesová 11, Bragaová 10, Montibellerová 8.

Konečné pořadí: 1. USA, 2. Brazílie, 3. Srbsko, 4. Korea, 5. Turecko, 6. Itálie, 7. Rusko, 8. Dominikánská republika, 9. Čína, 10. Japonsko, 11. Argentina, 12. Keňa

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články