Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Olympiáda i s fanoušky. Ale jen domácími. Stadiony budou mít omezenou kapacitu

Olympijské hry v Tokiu se odehrají před zraky fanoušků. Má to ovšem své ale. Půjde jen o domácí japonské příznivce. Stadiony a haly se budou moci zaplnit na padesát procent kapacity, přičemž maximem bude návštěva 10 000 lidí. Oznámili to pořadatelé Her, které začnou 23. července.

Noční Tokio s olympijskými kruhy
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Viola Kam

Při největší sportovní akci budou po dohodě organizátorů s Mezinárodním olympijským výborem (MOV) stejná pravidla, jaká v Japonsku platí ode dneška po skončení nouzového stavu kvůli další vlně koronaviru. Na rozdíl například od Česka mohli i v nouzovém stavu na sportovní akce fanoušci, ale kapacita mohla být zaplněna z poloviny a strop byl na pěti tisících lidech. Nyní se maximální počet zvýšil na deset tisíc fanoušků. V případě Národního stadionu, který bude hostit ceremoniály, atletické soutěže a některá fotbalová utkání, to znamená, že bude zaplněno necelých patnáct procent z kapacity 68 000 míst.

Sportovci se díky dnešnímu rozhodnutí zřejmě nemusejí obávat prázdných stadionů, které při vyšších počtech nově nakažených v Japonsku hrozily. Povolení fanoušků je ale zatím jen podmínečné. Pokud by se do 12. července epidemická situace v pořadatelské zemi znovu zhoršila a vynutila si obnovení nouzového stavu se zpřísněním opatření, mohli by pořadatelé vstup diváků na stadiony zakázat.

Kvůli pokračující pandemii, která si loni vynutila odložení OH, nesmějí na Hry fanoušci ze zahraničí. Japonští zdravotní experti včetně hlavního vládního poradce v otázkách koronaviru Šigerua Omiho v pátek podpořili variantu bez diváků, kterou považují za nejméně riskantní. Povolení domácích fanoušků znamená zvýšený pohyb lidí po Japonsku, což by mohlo podle nich vést k opětovnému zrychlení šíření koronavirové infekce. Také čtyřicet procent japonských občanů bylo ve víkendovém průzkumu pro prázdné ochozy.

Pořadatelé a MOV se ale rozhodli jinak a nebezpečí by měla eliminovat hygienická opatření. Diváci budou muset nosit roušky a nesmějí hlasitě povzbuzovat, závodníky mohou odměňovat jen potleskem. Pořadatelé majitele vstupenek vyzvou, aby cestovali nejkratší trasou na stadion a pak stejným způsobem domů. Turistika spojená s návštěvou olympijských soutěží je nežádoucí.

Příjmy z prodeje vstupenek klesnou na méně než polovinu z očekávaných 90 miliard jenů (17,5 miliardy korun), uvedl výkoný ředitel organizačního výboru Toširó Muto. Organizátoři prodali asi čtyři a půl milionů lístků, přičemž za 840 000 už vrátili peníze. Kvůli omezení domácích fanoušků bude k dispozici 2,72 milionu vstupenek. Pořadatelé chtějí diskutovat s představiteli Tokia a vládou, kdo ztráty pokryje.

Na olympijských hrách budou kvůli koronaviru platit velmi přísná opatření. K bezpečnosti by měly přispět časté testy a minimalizace kontaktů mezi účastníky, z nichž by měla být většina očkovaná proti koronaviru. Olympijská bublina bude oddělená od japonské veřejnosti. Japonci, kteří se v jakékoliv roli zapojí do olympijského dění, dostávají očkování mimo běžnou očkovací kampaň. Ta v Japonsku postupuje pomaleji než v jiných vyspělých zemích.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články