Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Mistr světa Nýdrle musí o OH ještě zabojovat. Jak emoce ulétnou, dějí se věci, říká střelec roku

Blýská se zase na lepší střelecké časy? Kromě sedmi olympijských míst dokázali loni čeští střelci vybojovat medaile na evropských či světových šampionátech. Dařilo se i brokovému střelci Tomáši Nýdrlemu. Stal se prvním českým mistrem světa ve skeetu, ale ani to mu nemusí stačit k tomu, aby se podíval na Hry do Tokia. Cíl je pro vítěze ankety Střelec roku tedy jasný, zabojovat o ně na květnovém mistrovství Evropy ve Francii.

Skeetař Tomáš Nýdrle
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Loni v italském Lonatu prožil životní závod. Vše vyšperkoval bezchybným výkonem ve finále, čímž vyrovnal světový rekord. Něco podobného se mu nepodařilo ani v tréninku. Přesto je Nýdrle tak trošku smolařem. Olympijský kvótaplac mu to nezajistilo.

Poslední šance – květnové mistrovství Evropy. Tlak? "Momentálně si to nepřipouštím. Vrátili jsme se ze soustředění na Kypru a všechno budeme směřovat na ten nejdůležitější závod," popsal s rozvahou sobě vlastní.

Vzestup jednatřicetiletého střelce se nedá přehlédnout. "Jedním z faktorů je i Jan Sychra a jiné tréninkové metody," vzpomíná Nýdrle svého trenéra, někdejšího dlouholetého reprezentanta.

Je nám líto, video expirovalo.
Nýdrle hostem SZ: Střelba je ze 70 procent o hlavě

"Po dvou letech se to potkalo. V takové situaci připravovat se na jeden závod jsem ještě nebyl," dodal Nýdrle.

Také v rozhovoru pro Sportovní zprávy z něj čišela vyrovnanost, tak důležitá vlastnost pro sportovního střelce. "Jakmile myšlenky a emoce ulétnou, dějou se věci," podotkl s úsměvem.

"Z mého pohledu je sportovní střelba 70 procent o hlavě, 20 až 30 procent kondiční příprava a nějaký zlomek jsou ostatní faktory, jestli foukne, sluníčko…" vypočítával Nýdrle.

Střelec roku 2019 Tomáš Nýdrle:

"I kdybych se měl podruhé rozhodnout mezi titulem mistra světa, nebo místenkou na olympiádu, zase bych si vybral titul mistra světa."

S koncentrací to nepřehání, nemedituje, naopak se snaží sledovat po očku konkurenty. "Výsledky naopak vyhledávám. To mi navodí nepatrně větší nervozitu a to mi funguje," zdůraznil.

Ve Francii půjde o hodně a nervozita padne v různé míře na všechny, kteří ještě nemají místo v Tokiu jisté. Před čtyřmi lety už na ME dokázal být čtvrtý a podobná příčka by mu za jistých okolností mohla stačit, aby dosáhl svého snu.

Anketu Střelec roku 2019 ovládli brokaři

Za vítězným Nýdrlem se v anketě Střelec roku umístil rovněž skeetař Jakub Tomeček, který vyhrál mistrovství Evropy a na rozdíl od svého reprezentačního kolegy vystřílel kvórtaplac na olympijské hry.

Za oběma skeetaři skončil v domácí anketě nejlepší světový střelec z libovolné malorážky Filip Nepejchal. Stříbrný medailista z mistrovství Evropy a vítěz tří závodů Světového poháru včetně finále v čínském Pchu-tchienu obsadil navíc těsně za juniorským světovým šampionem ve skeetu Danielem Korčákem druhé místo mezi juniory.

Talentem roku byla vyhlášena bronzová medailistka z juniorského mistrovství světa v trapu Zina Hrdličková, šestnáctiletá dcera olympijského vítěze z Barcelony 1992 Petra Hrdličky.

Výsledky ankety Střelec roku 2019

Senioři: 1. Tomáš Nýdrle, 2. Jakub Tomeček (oba skeet), 3. Filip Nepejchal (libovolná malorážka, vzduchová puška).

Junioři: 1. Daniel Korčák (skeet), 2. Nepejchal, 3. Zina Hrdličková (trap).

Talent roku: Hrdličková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články