Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Kvůli olympijskému snu opustil vlast. Nakonec si jej užil pouhých 67 vteřin

V pondělí se postavil venezuelský boxer Eldric Sella Rodriguez k prvnímu zápasu v ringu s olympijskými kruhy. Splnil se mu tak sen, za kterým šel celý život a kvůli kterému neváhal opustit svou ekonomicky zbídačenou vlast. Rodriguezova účast v olympijském turnaji nakonec trvala pouhých 67 vteřin, jeho počínání ale vzbudilo u jeho krajanů velký ohlas.

Eldric Sella Rodriguez si v Tokiu splnil sen
zdroj: Reuters autor: Ueslei Marcelino

Poté, co v roce 2014 zasáhla Venezuelu ekonomická krize, byl Rodriguez kvůli nedostatku financí vyřazen z národního boxerského týmu. V roce 2018 byl pozván na turnaj v Trinidadu a Tobagu, kde se nakonec rozhodl požádat o azyl a status uprchlíka.

Na živobytí si vydělával díky příležitostným brigádám, pracoval na stavbách, ale jeho myšlenky vždy směřovaly jen k boxu a olympijským hrám. "Nebyl den, abych nemyslel na to, že pojedu na Hry. Když jsem míchal beton, přemýšlel jsem o tom, jak mi to pomůže v boxerské kariéře. Když jsem sekal trávu, přemýšlel jsem, jak mi to pomůže v boxerské kariéře. Když jsem natíral dům nebo dělal cokoliv jiného, vždycky jsem měl v hlavě jen to, co chci dělat," vzpomíná.

V roce 2019 vyboxoval Rodriguez stříbro na šampionátu trinidadské a tobažské asociace. Brzy poté získal stipendium Mezinárodního olympijského výboru a nakonec i místo v olympijském týmu uprchlíků.

Poslední překážka v cestě do Tokia padla, když mu vláda v Trinidadu a Tobagu jako uprchlíkovi udělila výjimku umožňující vycestovat. "Budu mít příležitost zúčastnit se olympijských her a reprezentovat nejen sebe, ale miliony lidí na celém světě, kteří byli stejně jako já nuceni opustit svůj domov a sny," hlásil.

Rodriguezova účast v olympijském turnaji vzala rychlý konec
zdroj: Reuters autor: Ueslei Marcelino

Rodriguezova vysněná účast v turnaji pod pěti kruhy nakonec trvala pouhých 67 vteřin. V prvním kole podlehl Eurimu Cedeno Martinezovi z Dominikánské republiky. Poprvé se po soupeřově tvrdém úderu ocitnul na zemi už po několika vteřinách. Poté, co viditelně otřesený Venezuelan inkasoval další ránu do obličeje, rozhodčí zápas raději ukončil.

Rodriguez opouštěl ring se slzami v očích. Jeho krátké vystoupení na olympijské scéně jej ale utvrdilo ve snaze dostat se za tři roky na Hry v Paříži a užít si svůj olympijský sen mnohem déle. "Zatím nevím," odpověděl dojatý boxer na otázku novinářů, jaké to je být olympionikem. "Ale uvidíte mě na příští olympiádě a tam vám odpovím," dodal.

I když byla Venezuelanova účast v olympijském turnaji kratičká, vyvolala u jeho krajanů, z nichž mnozí opustili vlast stejně jako on, ohromnou odezvu a hrdost.

Zdroj
Olympics.com, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články